Με διπλή έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη ανοίγει η γκαλερί Citronne

gkaleri

Η γκαλερί CITRONNE ξεκινά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο με δύο παράλληλες ατομικές εκθέσεις του Γιάννη Ψυχοπαίδη, με κοινή θεματική «Ίχνη στον Χρόνο». Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης αποκαλεί και τις δύο αυτές εκθέσεις εικαστικά ημερολόγια, μια τακτή καταγραφή, στο πλαίσιο της οποίας εκτυλίσσεται μια αφήγηση προσωπική, αλλά με αναφορές σε συλλογική μνήμη.

Η πρώτη έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟΑ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η έκθεση στο Μουσείο είναι συνεπιμέλεια και συνδιοργάνωση της Γκαλερί CITRONNE με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Η δεύτερη έκθεση παρουσιάζεται στον χώρο της Γκαλερί.

Στη έκθεση (Ι) «Το Αλφάβητο – Αρχαϊκό Παλίμψηστο» που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται 24 παλαιότερα έργα και 2 νέα έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Τα 24 παλαιότερα έργα με την μορφή κλειστών-ανοιχτών βιβλίων, αντιστοιχούν στα 24 γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου και είναι κατά τον καλλιτέχνη, οι εικόνες μιας γλώσσας που αναρωτιέται για την χαμένη ενότητα του παρόντος με το παρελθόν.Τα 2 νέα έργα έχουν αφετηρία τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και παραπέμπουν σε ένα οδυνηρό κομμάτι του παρόντος, το προσφυγικό δράμα.

Εγκαίνια: Σάββατο, 8 Ιουνίου, 7.00 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Παράλληλα στον χώρο της γκαλερί (ΙΙ) παρουσιάζεται η έκθεση «Λεμονοδάσος – Ημερολόγια ενός καλοκαιριού», μία ενότητα από 67 νέα έργα, νεκρές φύσεις, όπου ο καλλιτέχνης αναπτύσσει ένα ολόκληρο σύστημα συμβόλων. Τα έργα αυτής της ενότητας είναι επιμέρους τμήματα ενός σπονδυλωτού έργου, ενός εικαστικού ημερολογίου. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο ομότιτλο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη.

Εγκαίνια: Σάββατο 8 Ιουνίου, 8.30 μμ. Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2019.

Η διπλή αυτή έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από την σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του σημαντικού αυτού Έλληνα καλλιτέχνη.

Facebook Comments

POST A COMMENT.