100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

genoktonia-pontiwn

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εφαρμογή από τον Κεμάλ Ατατούρκ του σχεδίου των Νεότουρκων για τον οριστικό αφανισμό του ελληνικού πληθυσμού σε ολόκληρο τον Πόντο με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους», με 353.000 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στέλνει το δικό του μήνυμα για τη μαύρη αυτή σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα 
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη είχε ο πρωθυπουργός με τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπροσώπους του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ερευνητικών φορέων που εστιάζουν στον Ποντιακό Ελληνισμό, το Σάββατο, 18 Μαΐου. Στον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του Πόντου δώρισανμια ποντιακή λύρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter έστειλε το δικό του μήνυμα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έγραψε: «Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης για το σύνολο του Ελληνισμού. Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε και να τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και να μετατρέπουμε τη γνώση της Ιστορίας σε δύναμη για το μέλλον».

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Το δικό του μήνυμα είχε στείλει χθες Σάββατο (18/05) και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Το Έθνος των Ελλήνων, απανταχού της γης, εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην Ιστορία μας και εκδηλώνοντας τον διαχρονικό σεβασμό του στο ν. 2193/1994, τιμά και φέτος την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Η φετινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου αποκτά, όμως, ακόμη μεγαλύτερες ιστορικές διαστάσεις, δοθέντος ότι συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την διάπραξη αυτού του στυγερού εγκλήματος, το οποίο, υπό τις συνθήκες βαρβαρότητας που το σημαδεύουν ανεξίτηλα, φέρει όλα τα στοιχεία του εγκλήματος κατά της Ανθρωπότητας» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος και συνεχίζει: «Εμείς, οι Έλληνες, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι κατανοούμε, στο ακέραιο, την σημασία αυτής της Επετείου, οφείλουμε να αγωνισθούμε, αποφασισμένοι και υπό όρους αρραγούς ενότητας, ιδίως προς τις εξής κατευθύνσεις: Πρώτον, για ν’ αναγνωρισθεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, ως στίγμα βαρβαρότητας που θα μείνει χαραγμένο για πάντα στην ανθρώπινη μνήμη. Και, δεύτερον, για ν’ αναγκασθούν οι θύτες να εκφράσουν, τουλάχιστον, μιάν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη, αποκηρύσσοντας έτσι την ως τώρα ανίερη τακτική της αδίστακτης παραχάραξης των, κατά γενική ομολογία, αμάχητων ιστορικών τεκμηρίων».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Το δικό του μήνυμα, μέσω twitter, έστειλε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας και ένα βαθύ τραύμα στη συλλογική μας μνήμη» αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Οπως τονίζει, «350.000 Πόντιοι αδερφοί μας υπήρξαν θύματα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου, μέσω μαζικών εκτελέσεων, βίαιων εκτοπισμών και ανείπωτων αγριοτήτων. Πρόκειται για ένα από τα φρικτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα, για το οποίο δεν έχει ακόμα αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση. Όχι για να αναμοχλεύσουμε ιστορικά πάθη, αλλά ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης. Αλλά και γιατί η ανάδειξη και αποδοχή της ιστορικής αλήθειας, είναι τελικά η βάση για την οικοδόμηση σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας» υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, δεσμεύεται ότι η ΝΔ «θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σε συνεργασία με τις ποντιακές οργανώσεις, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί το θέμα είναι πάνω από όλα εθνικό και αφορά ένα από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του Ελληνισμού, τους Ποντίους αδερφούς μας».

 

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά 
«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουμε συνεχώς: ποτέ ξανά Γενοκτονία! Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη το ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Αλλά και στα παιδιά μας. Η Μνήμη είναι υπαρξιακό δικαίωμα. Και η διαρκής Υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος!» τονίζει σε μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το μήνυμα των ΑΝΕΛ

«353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση! 100 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια κι απάνθρωπη πράξη της Γενοκτονίας. 100 χρόνια, που μας όπλισαν με περισσότερη δύναμη για την αναγνώριση της γενοκτονικής δολοφονίας των Ελλήνων αδελφών μας. Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεχνούν. Υπάρχουν κι εκείνοι, που αφήνουν κενά τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου την πιο κρίσιμη ώρα. Την ώρα της ψηφοφορίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης.

«Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι. Έστω κι ένας από εμάς, που επιζητούμε τη δικαίωση, φθάνει για να πετύχει το ποθούμενο. Γιατί βλέπετε δεν είμαστε μόνοι. Είναι κι εκείνες οι Ποντιακές Ψυχές, που συνεχώς φωνάζουν στη συλλογική συνείδησή μας μία φράση: Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!» καταλήγει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Το μήνυμα της Ένωσης Κεντρώων
Την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου σχολιάζει με ανακοίνωσή του η Ένωση Κεντρώων.

«Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άσβεστη παραμένει η μνήμη, αλλά και η προσπάθεια για αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση. Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία για τον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353 χιλιάδες ψυχές που χάθηκα. Ας είμαστε όλοι άξιοι συνεχιστές. Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το μήνυμα του Δημήτρη Κουτσούμπα
Αναφορά στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έκανε και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

«Την εκατοστή επέτειο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τιμάμε σήμερα και δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. «Και μαζί με το λαό και τη νεολαία της πόλης, να υψώσουμε φραγμό και να καταδικάσουμε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αλλά και κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης από επιτήδειους αστούς δημαγωγούς και εκπροσώπους των αστικών πολιτικών κομμάτων, που αξιοποιούν για ψηφοθηρικούς λόγους το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τον Ποντιακό Ελληνισμό και τη Γενοκτονία» πρόσθεσε. «Οι Πόντιοι λένε: “Στόματα πασσέα φαϊα αχαράτσοτα” που πάει να πει, “όπου ακούς παχιά λόγια, να περιμένεις φαγητό άνοστο”», κατέληξε.

Facebook Comments

POST A COMMENT.