Εποικοδομητική Δημοσιογραφία στην Ελλάδα

dim

Η εποικοδομητική δημοσιογραφία (constructive ή solution journalism) είναι ένας αναδυόμενος τομέας της δημοσιογραφίας που εμφανίζεται τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ιδιαίτερα σε χώρες της Β. Ευρώπης και στην Αμερική, έχοντας αρχίσει σταδιακά να εδραιώνεται διεθνώς και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Τι είναι η Εποικοδομητική Δημοσιογραφία;

Έχει στόχο την αποφυγή μεροληπτικών αρνητικοτήτων ή προκαταλήψεων και ενσωματώνει ευρήματα από τις έρευνες της λεγομένης ‘Θετικής Ψυχολογίας’ για να παράγει νέα πλαίσια στη δημοσιογραφία. Ως εκ τούτου, αντί να αναφέρεται αποκλειστικά σε συγκρούσεις και προβλήματα, η εποικοδομητική δημοσιογραφία έχει ως στόχο να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη απεικόνιση των θεμάτων.
Να αποκαλύπτει τα βασικά αίτια των προβλημάτων, αλλά και να αναφέρεται σε αναδυόμενες ιδέες και εξελίξεις έτσι ώστε να μετατοπίζει την κοινωνία προς πιο αμερόληπτες και βιώσιμες οδούς.

Η εποικοδομητική δημοσιογραφία εκφράζει το πως η ‘αλλαγή’ είναι δυνατή και υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει κάθε μέλος της κοινωνίας ώστε να την ενισχύσει και να την προωθήσει. Επιπλέον, επιδιώκει να ενισχύσει τον κώδικα δεοντολογίας της δημοσιογραφίας αποφεύγοντας την στρέβλωση των πληροφοριών, προκειμένου να παράσχει μια πιο πραγματική απεικόνιση του κόσμου.

Facebook Comments

POST A COMMENT.