«Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

FFF6_Marwa Arsanios@Elina Giounanli for Onassis Stegi (12)_p

Μπορεί μια συμμαχία γυναικών με τη φύση να αποτρέψει την καταστροφή της γης; Η κάμερα της Marwa Arsanios παρακολουθεί τη ζωή σε ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν μόνο γυναίκες και αναδεικνύει μια εναλλακτική οικονομία με διαφορετικούς κανόνες. Θα μπορούσε αυτή να σταθεί ως ένας διαφορετικός τρόπος διαβίωσης στον σύγχρονο κόσμο;

 Το έργο 《Ποιος φοβάται την ιδεολογία; Μέρος 2ο》 που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 6 της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 5 έως 19 Μαΐου στο Δίκτυο Μέλισσα (Φερών 18), μπαίνει στον κόσμο οικο-φεμινιστικών ομάδων, όπως το Αυτόνομο Κίνημα Γυναικών στη Ροζάβα της Συρίας, και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι γυναίκες επιχειρούν να φροντίσουν τη γη και τον εαυτό τους. Με τη διεισδυτική ματιά της, η Marwa Arsanios, παρακολουθεί την περίπτωση ως ένα παράδειγμα συμμαχίας ανάμεσα σε μια κοινότητα γυναικών, στη φύση και στα ζώα και εστιάζει στα διαφορετικά ζητήματα που προτείνει μια τέτοια εναλλακτική οικονομία και μέθοδος αναδόμησης του κόσμου.

Η έρευνα της Arsanios επικεντρώνεται στην Τζινουάρ, ένα χωριό στα βόρεια της Συρίας όπου κατοικούν αποκλειστικά γυναίκες. Το 2011, η γη που ανήκε στο κράτος επαν-οικειοποιήθηκε και μετατράπηκε ως επί το πλείστον σε αγροτικές κοοπερατίβες και κοινόβια. Η ταινία επικεντρώνεται σ’ έναν αγροτικό συνεταιρισμό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την κοιλάδα της Μπεκάα στον Λίβανο. Αυτός ο λιβανέζικος συνεταιρισμός έχει δημιουργήσει μια άτυπη δομή στα πρότυπα μιας ΜΚΟ, για να προσφέρει έναν ασφαλή χώρο στις γυναίκες από τη Συρία που έχουν βρεθεί εκεί ως πρόσφυγες.

Στο σύνολο του έργου της, η Marwa Arsanios ασχολείται με ζητήματα οικολογίας, φεμινισμού, κοινωνικής οργάνωσης, συγκρότησης του έθνους, πολέμου και οικονομικής πάλης. Μέσα από το έργο της, ασκεί κριτική στην ιεραρχική οργάνωση του κράτους και στην κομματική ιδεολογία. Με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, η καλλιτέχνις μελετά τις φεμινιστικές προσεγγίσεις για την οργάνωση μιας κοινοτικής ζωής στη φύση και προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο αποκέντρωσης. Η ταινία διατυπώνει την προβληματική των ρόλων που ανατίθενται με «φυσικότητα» στις γυναίκες. Πώς οι γυναίκες μπορούν να αρνηθούν ή να εξελίξουν αυτούς τους ρόλους;

 Συντελεστές

Ανάθεση: Sharjah Art Foundation

Συμπαραγωγή: Sharjah Art Foundation  (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward FestivalSan Francisco Museum of Modern Art (ΗΠΑ), Vooruit (Βέλγιο)

Μετάφραση Υποτίτλων στα Ελληνικά: Βασίλης Δουβίτσας

Facebook Comments

POST A COMMENT.