Ισπανία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ κηρύσσεται νικητής των βουλευτικών εκλογών

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez of the Socialist Workers' Party (PSOE) kisses his wife Begona Gomez while celebrating the result in Spain's general election in Madrid, Spain, April 29, 2019. REUTERS/Sergio Perez     TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακηρύχθηκε νικητής στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, την Κυριακή 29 Απριλίου 2019, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα διαθέτει τις περισσότερες έδρες στην επόμενη ισπανική εθνική αντιπροσωπεία χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών. Το ακροδεξιό κόμμα, Vox, μπαίνει στην ισπανική Βουλή για πρώτη φορά μετά το τέλος της φρανκικής δικτατορίας, πριν από σαράντα χρόνια.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές», τόνισε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, «το μέλλον νίκησε και το παρελθόν ηττήθηκε».

Για τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο ισπανικός λαός έστειλε με την ψήφο του το μήνυμα πως δεν θέλει οπισθοδρόμηση, δεν θέλει την αντίδραση αλλά μια χώρα που προχωράει μπροστά, που κοιτάει προς το μέλλον.

Με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68% των ψήφων και εξασφαλίζει 123 από τις 350 έδρες της Βουλής, σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais. Ωστόσο, η νίκη του PSOE δεν αρκεί για να τερματιστεί η αβεβαιότητα που κατατρύχει την ισπανική πολιτική σκηνή.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων και 66 έδρες, το φιλελεύθερο κόμμα Πολίτες είναι τρίτο με 15,86% και 57 έδρες, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συγκεντρώνει 14,31% των ψήφων και βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται στις 42.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά θα καταλάβει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης και ο ηγέτης του Vox, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, διεμήνυσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Facebook Comments

POST A COMMENT.