Οι Εύζωνες στην Αυστραλία

b48c8fbeca058832e91326a0fba1453c

Δεξίωση στην πολιτειακή βουλή παρέθεσε χθες βράδυ ο πολιτειακός πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας StevenMarshall, για να υποδεχθεί τα 12 μέλη της ελληνικής προεδρικής φρουράς και τους αξιωματικούς συνοδούς τους οι οποίοι έφτασαν στην Αδελαΐδα για να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης και να παρελάσουν προς τιμήν των πεσόντων με αφορμή την επέτειο του ANZAC και της Μάχης της Κρήτης.

«Οι Έλληνες της Διασποράς και η ιστορία τους είναι πραγματική έμπνευση για την Αυστραλία» είπε στην ομιλία του ο πολιτειακός πρωθυπουργός Steven Marshall

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η παρουσία των ευζώνων ενδυναμώνει τον ιδιαίτερα στενό δεσμό που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και η Αυστραλία όλα αυτά τα χρόνια και ο οποίος διατηρείται δυνατός μέχρι σήμερα.

Οι πρόγονοι, η ιστορία, ο χρόνος και οι συνθήκες των δυο χωρών ήταν αυτές που τις έφεραν κοντά. Στην συνέχεια, ο πολιτειακό προθυπουργός ευχαρίστησε την Ελληνική προεδρεία της Δημοκρατίας για την ειδική άδεια που παραχώρησε μετά από αίτημα του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών, TheFoundationforHellenicStudies, για να επιστρέψουν στην πολιτεία της Αυστραλίας οι Εύζωνες και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης των ANZAC.

«Οι Έλληνες της διασποράς είστε πραγματική έμπνευση και ζωντανό παράδειγμα πως η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η προσπάθεια ανταμείβονται στην Αυστραλία», είπε ο πρωθυπουργός πριν δώσει τον λόγο στον επικεφαλής της αποστολής Αντιπτέραρχο, Γρηγόριο Πρεζεράκο.

Ο Αντιπτέραρχος, Γρηγόριος Πρεζεράκος, τόνισε πως η παρουσία τους στην Αυστραλία έχει ως σκοπό να τιμήσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Anzac, που θυμίζουν πως οι δύο λαοί, οι Έλληνες και οι Αυστραλοί έδωσαν τον δικό τους αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και έτσι γεννήθηκε ο δυτικός πολιτισμός στον οποίο ανήκει και η Αυστραλία.

Οι Εύζωνες έφτασαν στην Αδελαΐδα την Τρίτη το βράδυ και σήμερα το πρωί συμμετείχαν στο στην καθιερωμένη τελετή DawnService που πραγματοποιήθηκε το χάραμα στο CityofWestTorrensMemorialGrounds. Αμέσως μετά, συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή των πεσόντων Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών.

Οι Εύζωνες θα βρίσκονται στην Αδελαΐδα καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μάλιστα πρόκειται όχι μόνο να παραστούν αλλά και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις εορτασμού της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς, την Μεγάλη Παρασκευή στην ενορία του Αγίου Γεωργίου του Θέμπαρτον όπου οι τελευταίοι πρόκειται να συμμετέχουν ενεργά στην περιφορά του επιταφίου.

Οι Εύζωνες θα επισκεφθούν ακόμα την ενορία της Γεννήσεως του Χριστού στο PortAdelaide, την ενορία του Προφήτη Ηλία στο Norwood, την ενορία των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης καθώς και το ελληνορθόδοξο κολέγιο του Αγίου Γεωργίου και το Γυμνάσιο AdelaideHigh, όπου φοιτούν πολλοί ομογενείς μαθητές.

«Για εμάς τους Ελληνοαυστραλούς αυτή η επίσκεψη αποτελεί ακόμα ένα επισφράγισμα των άριστων σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Αυστραλία και ανυπομονούμε να τους δούμε μαζί να παρελαύνουν και να μας κάνουν όλους υπερήφανους», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ανδρέου, μέλος του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών, (TheFoundationforHellenicStudies), το οποίο εδρεύει στην Αδελαΐδα και διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά τη φετινή επίσκεψη των μελών της Προεδρικής Φρουράς.
Η επίσημη επίσκεψη του αγήματος στην Αυστραλία, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, 30 Απριλίου.

Πηγή: neoskosmos.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.

FIND US ON FACEBOOK

80 Χρόνια ΕΑΕΤΕ: 1938-2018

ΧΡΗΣΙΜΑ

Χαρτης

Video

ADS