«Βασίλης»: Το λιοντάρι της Κρήτης

toliontarithskritis

Ο ερευνητής Δρ Ίαν Φρέηζερ πρόκειται να παρουσιάσει διάλεξη με θέμα το «Βασίλη»,  έναν ειδικό πράκτορα της Νέας Ζηλανδίας που εκινείτο πίσω από τις γραμμές του εχθρού στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, στο Ελληνικό Κέντρο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Ιστορίας και των Σεμιναρίων Πολιτισμού από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.  Η παρουσίαση θα αποκαλύψει την πρόσφατη έρευνα του Δρ Φρέηζερ για τα θέματα αυτά.

Νωρίτερα φέτος – στις 28 Φεβρουαρίου – ήταν η 75η επέτειος από το θάνατο του Ντάντλι Πέρκινς, στα βουνά της Δυτικής Κρήτης. Ο Πέρκινς επιχειρούσε παράλληλα με την κρητική αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή της Κρήτης όταν σκοτώθηκε. Του δόθηκε η κωδική ονομασία «Βασίλης» από την αντίσταση. Αυτή η παρουσίαση θα αναθεωρήσει την ιστορία του Ντάντλι Πέρκινς και θα παράσχει νέες πληροφορίες με βάση την πρόσφατη ιστορική έρευνα του Δρ Ίαν Φρέηζερ.

Ο Πέρκινς και η μικρή ομάδα του με Κρήτες μαχητές έπεσαν σε ενέδρες – ο Πέρκινς και ένας από τους Κρητικούς, ο Ανδρέας Βαντούλας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν. Είχαν πέσει σε ενέδρα ενώ μετέφεραν έναν ασύρματο για τον διοικητή της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων, τον καπετάνιο Ντένις Σικλητήρα, στην άλλη πλευρά του νησιού. Δεν ήταν τα μόνα θύματα τότε. Ένα μήνα αργότερα, ένας άλλος πράκτορας της ίδιας μονάδας σκοτώθηκε, ο αξιωματικός William Knox, μαζί με δύο Κύπριους, όταν έγινε εισβολή στη σπηλιά που κρύβονταν. Δεν έγινε έρευνα για κανένα από αυτά τα περιστατικά, ούτε δικαστική έρευνα.

Το 1987 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τις δραστηριότητες του Πέρκινς, με τίτλο «Βασίλης: Το Λιοντάρι της Κρήτης», που γράφτηκε από τον Βρετανό δημοσιογράφο Μάρεϊ Ελιοτ. Ενώ πρόκειται για την μοναδική μεγάλη έρευνα για τις δραστηριότητες του Ντάντλι Πέρκινς, η πρόσφατη απελευθέρωση των αρχείων της υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων, αποκαλύπτει μια σειρά από σημαντικά λάθη στο βιβλίο. Ο Έλιοτ έθεσε ορισμένα ζητήματα τα οποία άφησε πραγματικά αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο Πέρκινς και οι άλλοι που σκοτώθηκαν είχαν προδοθεί και αν άξιζε ή όχι το μετάλλιο Βικτώριας Κρος. Ο Μάρεϊ Ελλιοτ δεν είχε πρόσβαση στα αρχεία της εν λόγω υπηρεσίας όταν έγραψε το βιβλίο και έχει λίγα λόγια για το ρόλο αυτού του οργανισμού. Από τότε τα αρχεία αυτά έχουν καταστεί διαθέσιμα και αυτό που αποκαλύπτουν επιτρέπει μια πληρέστερη κατανόηση του τι συνέβη στον Πέρκινς και τον ρόλο της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων σε εκείνο το γεγονός.

Facebook Comments

POST A COMMENT.