Πρόγραμμα Ενεργειακής αναβάθμισης πανεπιστημιακών μονάδων

c90c8f6af125b9cb3b6eafff0fc68ec0

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το εν λόγω εγχείρημα θα συμβάλει στην προσπάθεια που καταβάλει η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε σε εκδήλωση αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των πανεπιστημίων από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος  με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την παρουσίαση της νέας δράσης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση πανεπιστημίων».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης παρουσία εκπροσώπων και από τα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κρήτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος παρουσιάζοντας την νέα πρόταση την ενέταξε στο πλαίσιο των γενικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κος Σταθάκης ανέφερε πως η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στους στόχους της κλιματικής αλλαγής το 2030. Αυτό, συνέχισε, σημαίνει δύο πράγματα: ότι πρέπει να παράγουμε το 32,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε συνολικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώναμε το 2009.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι κάθε χρόνο πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια περίπου 1,5% ετησίως.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει καθώς και στα επόμενα βήματα ώστε, όπως είπε, να επιτευχθεί ο στόχος της «έξυπνης» ενέργειας.

Όπως τόνισε, 1στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μια σειρά από μεγάλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και μεγάλα προγράμματα για τη μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα έχει 29% σήμερα παραγωγή από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, και αποτελεί την 4η χώρα στην Ευρώπη, αλλά, τόνισε πως πρέπει μέχρι το 2030 να φθάσει στο 60%.

Σε αυτό το πλαίσιο των εθνικών στόχων η Ελλάδα έχει εξαγγείλει μια σειρά από προγράμματα που “ανοίγουν” το ένα μετά το άλλο για τα δημόσια κτήρια, ξεκινόντας από τα νοσοκομεία και φθάνοντας στο νέο πρόγραμμα για τα Πανεπιστήμια.

Εξειδικεύοντας τις δράσεις του νέου προγράμματος που εξήγγειλε από τα Χανιά, ο Υπουργός επεσήμανε ότι ξεκινάει με ένα ποσό της τάξης των 9 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ωστόσο, όπως επεσήμανε, μπορεί να φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ.

«Με αυτό το ποσό φιλοδοξούμε να γίνουν δυο κατηγορίες έργων. Πρώτον έργα εξοικονόμησης ενέργειας όπου μπορούν να ωριμάσουν γρήγορα μελέτες και δεύτερο τα Πανεπιστήμια να παράγουν τη δική τους ενέργεια και να την συμψηφίζουν με την ενέργεια που καταναλώνουν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα θα έχει διαφορετικούς κύκλους προκηρύξεων και, όπως εξήγησε ο Χαράλαμπος Συρόπουλος, στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ, παρουσιάζοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρόσκλησης, οι σχετικές προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από κάθε ίδρυμα από τις 2 Μαΐου έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων, ενώ κάθε Ίδρυμα έχει δικαίωμα να υποβάλει μια πρόταση.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει για την ενεργειακή αναβάθμιση των χώρων του Πολυτεχνείου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε το ΥΠΕΝ.

Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα ανέφερε από τον τακτικό προϋπολογισμού του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι 1,2 εκατομμύρια ευρώ, οι 600.000 ευρύ δίνονται για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.