Σήμερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

katoxi-1940-1000

Στην Βουλή θα συζητηθεί σήμερα το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και το βράδυ θα εγκρίνει ψήφισμα, που ισοδυναμεί με την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν της έγκρισης του ψηφίσματος, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση επί του πορίσματος της Επιτροπής της Βουλής για τις Γερμανικές Οφειλές θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 9 το βράδυ με την ψηφοφορία δια εγέρσεως που θα διεξαχθεί προκειμένου «η Βουλή των Ελλήνων να εντέλει την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για την διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως αποκαλούνται οι αποζημιώσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η συζήτηση αυτή γίνεται, δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, γιατί το διάστημα που μεσολάβησε, δηλαδή κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έπρεπε να επιχειρηθεί κανένας συμψηφισμός με το χρέος της Ελλάδας στη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις εν γένει αξιώσεις της από τη Γερμανία», αναφέρει το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και στοιχειοθετεί το απαράγραπτο των ελληνικών αξιώσεων, με αναφορά σε ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Η διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στο πόρισμα της, και στο κεφάλαιο για τη νομική τεκμηρίωση των διεκδικήσεων, τονίζει ότι αναγκαίο όρο για τη νομική τεκμηρίωση του όλου ζητήματος αποτελεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2014 και η έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του 2014. Εξ αρχής δε τονίζεται, στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ότι η διεκδίκηση αφορά απαιτήσεις και από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους (Α΄και Β΄).

Ιδίως για τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν στις πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές στις μαρτυρικές πόλεις, στην αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, στον λιμό και στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.