Ποιοι έχτισαν το Στόουνχεντζ;

Οι πρόγονοι αυτών που έχτισαν το Στόουνχεντζ είχαν ταξιδέψει δυτικά, περνώντας τη Μεσόγειο πριν φτάσουν στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ερευνητές στο Λονδίνο σύγκριναν DNA από απομεινάρια ανθρώπων της Νεολιθικής Εποχής που βρέθηκαν στη Βρετανία με αυτό ανθρώπων που ζούσαν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη. Η ανάλυση έδειξε πως είχαν ταξιδέψει από την Ανατολία προς την Ιβηρία πριν κατευθυνθούν βόρεια- και έφτασαν στη Βρετανία κατά το 4000 πΧ..

μετανάστευση στη Βρετανία εντασσόταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μαζικής πληθυσμών ανθρώπων από την Ανατολία το 6000 πΧ, που έφερε τη γεωργία στην Ευρώπη. Πριν από αυτό, στην Ευρώπη κατοικούσαν μικρές ομάδες νομάδων που κυνηγούσαν ζώα και συνέλεγαν φυτά και όστρακα.

Μία ομάδα γεωργών ακολούθησε τον Δούναβη και πήγε στην κεντρική Ευρώπη και άλλη μία ταξίδεψε δυτικά, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Η ανάλυση DNA αποκαλύπτει πως οι Βρετανοί της Νεολιθικής Εποχής κατάγονταν σε μεγάλο βαθμό από ομάδες που ταξίδεψαν στη Μεσόγειο, είτε κατά μήκος της ακτής, είτε μεταπηδώντας από νησί σε νησί με σκάφη.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA των αρχαίων Βρετανών γεωργών, διαπίστωσαν πως έμοιαζαν πολύ με τους ανθρώπους της Νεολιθικής από την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Ίβηρες αυτοί κατάγονταν από ανθρώπους που είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο.

Από την Ιβηρία, ή κάπου κοντά, οι γεωργοί αυτοί ταξίδεψαν βόρεια, περνώντας τη Γαλλία. Ίσως να έφτασαν στη Βρετανία από δυτικά, μέσω της Ουαλίας ή της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Όντως, η ραδιοχρονολόγηση των ευρημάτων υποδεικνύει πως οι άνθρωποι της Νεολιθικής έφτασαν λίγο νωρίτερα στα δυτικά, μα αυτό προορίζεται να διερευνηθεί εκτενέστερα στο μέλλον.

Πέρα από τη γεωργία, οι μετανάστες της Νεολιθικής έφεραν στη Βρετανία και την παράδοση της ανέγερσης των μεγαλιθικών μνημείων. Το Στόουνχεντζ ήταν τμήμα αυτής της παράδοσης.

Σημειώνεται πως, αν και στη Βρετανία κατοικούσαν ομάδες δυτικών κυνηγών- συλλεκτών (ή τροφοσυλλεκτών) όταν κατέφθασαν οι γεωργοί κατά το 4000 πΧ, το DNA έδειξε πως υπήρξε ελάχιστη ανάμειξη. Οι Βρετανοί κυνηγοί- συλλέκτες αντικαταστάθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου από τους νεολιθικούς αγρότες, εκτός από μια ομάδα στη δυτική Σκωτία.

Facebook Comments

POST A COMMENT.