Ευρυαγγείες: Αντιμετώπιση με μικροσκληροθεραπεία και laser

euruaggeies

Μετά την αρχική διάγνωση του προβλήματος των ευρυαγγειών και μετά τον πλήρη αγγειολογικό έλεγχο της ασθενούς, οι επιλογές που έχει διαθέσιμες η ενδιαφερόμενη είναι δύο: μικροσκληροθεραπεία και laser.

Οι δύο αυτές μέθοδοι θεραπείας των ευρυαγγειών δεν ανταγωνίζονται η μία την άλλη, αντίθετα λειτουργούν συμπληρωματικά για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και χρησιμοποιούνται, όπως θα κρίνει ο εξειδικευμένος γιατρός, ανάλογα με την περίπτωση.
Θα λέγαμε λοιπόν, ότι το αποτέλεσμα της αντιμετώπισης των ευρυαγγειών με laser είναι εξίσου καλό με αυτό της σκληροθεραπείας. Η διαδικασία όμως για να το επιτύχουμε είναι εντελώς διαφορετική και πρέπει να τονίσουμε, ότι κάθε μέθοδος εφαρμόζεται σε διαφορετικού μεγέθους και εντόπισης ευρυαγγείες.

Η συνδυαστική θεραπεία των ευρυαγγειών

Στη σκληροθεραπεία (ή μικροσκληροθεραπεία), το φάρμακο διαχέεται σε όλο το υπάρχον φλεβικό δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται, με ένα μικρό τσίμπημα, η θεραπευτική κάλυψη μίας μεγάλης περιοχής – περίπου 15 τετ. εκατοστά. Έτσι, έχουμε πιο άμεσο αποτέλεσμα σε ευρυαγγείες μεγάλης έκτασης και διαμέτρου.

Στο laser, αντίθετα, επειδή πρέπει να διοχετεύσουμε την ενέργεια σε κάθε χιλιοστό του φλεβίδιου της ευρυαγγείας, ακολουθώντας όλη την πορεία του βήμα-βήμα, επιλέγεται η εφαρμογή του στις πολύ μικρές ευρυαγγείες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με τη σκληροθεραπεία διότι είναι μικρότερες από τη διάμετρο της μικρότερης διαθέσιμης βελόνας (μικροσκληροθεραπεία) .

Είναι λάθος – που ωστόσο γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις– να εφαρμοστεί το ειδικό laser για να αντιμετωπιστούν σχετικά μεγάλες ευρυαγγείες, οι οποίες, για να ανταποκριθούν στη θεραπεία απαιτούν μεγάλες δόσεις ενέργειας, με πιθανότερες παρενέργειες τον πόνο, το έγκαυμα, ή κάποιο μόνιμο σημάδι στο δέρμα.

Laser spider4

Το ειδικό laser για τις ευρυαγγείες εφαρμόζεται πάντα και αποκλειστικά από τον εξειδικευμένο γιατρό και ποτέ από νοσηλεύτρια – βοηθό. Δεν επιχειρούμε να κάνουμε laser σε ευρυαγγείες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με μικροσκληροθεραπεία, ούτε κάνουμε μικροσκληροθεραπεία σε ευρυαγγείες που είναι ιδανικές για laser, γιατί έτσι δεν προσφέρουμε το παραμικρό στην αντιμετώπισή τους.

Η φιλοσοφία μας είναι ότι ο συνδυασμός των δύο θεραπειών έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε και τις δύο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενης.

Με αυτά τα δεδομένα, συνήθως σε μία συνεδρία 45 λεπτών μπορεί να αντιμετωπιστούν με το laser οι ευρυαγγείες σε ένα ολόκληρο πόδι.  Πρέπει να τονιστεί εξαρχής ότι το laser παραμένει μια δεύτερη επιλογή στη θεραπεία των ευρυαγγειών. Έπεται της εφαρμογής της σκληροθεραπείας και έρχεται να ολοκληρώσει το αισθητικό αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε, χωρίς πόνο και με τη μέγιστη ασφάλεια.

Ενδείξεις για θεραπεία με laser των ευρυαγγειών

• Στις εξαιρετικά λεπτές ευρυαγγείες που δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με μικροσκληροθεραπεία, αφού είναι ήδη λεπτότερες των λεπτότερων βελονών που υπάρχουν και χρησιμοποιούμε.
• Σε ευρυαγγείες που είναι ανθεκτικές στη σκληροθεραπεία.
• Σε ασθενείς με λεπτές, μεμονωμένες ευρυαγγείες που δεν είναι τμήμα ενός δικτύου ευρυαγγειών.
• Στην αντιμετώπιση των πολύ λεπτών ευρυαγγειών που μπορεί να αναπτυχθούν σαν αισθητική συνέπεια της σκληροθεραπείας (matting).
• Σε ευρυαγγείες στο πρόσωπο.

Όπως ήδη τονίστηκε, η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών περιλαμβάνει συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος και τα ειδικά laser παίζουν σημαντικό ρόλο και έρχονται να επισφραγίσουν την καλή εφαρμογή των τεχνικών που προηγήθηκαν. Εάν εφαρμοστούν σαν μονοθεραπεία είναι βέβαιο ότι δε θα έχουν το καλό αποτέλεσμα μίας σωστά επιλεγμένης συνδυαστικής θεραπείας.

 Laser apply3

Η χρήση ειδικού laser για την εξάλειψη των ευρυαγγειών είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία, μόνο όμως όταν εφαρμόζεται στις σωστές φλέβες και στη σωστή φάση της θεραπείας. Γενικώς, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι το ειδικό αυτό laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση πολύ λεπτών και επιφανειακών ευρυαγγειών, πάντα σε συνδυασμό με σκληροθεραπεία και μικροσκληροθεραπεία.

Γιατί το laser μόνο του δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες, συνήθως τροφοδοτούνται από μεγαλύτερες φλέβες που ονομάζονται δικτυωτές και οι οποίες, επειδή βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τις ευρυαγγείες, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το ειδικό laser, επειδή η ακτινοβολία του είναι αποτελεσματική μόνο σε πιο επιφανειακό επίπεδο και δεν μπορεί να φθάσει στο βάθος που βρίσκονται οι δικτυωτές φλέβες.
Βέλτιστη ανταπόκριση επιδεικνύουν στη σκληροθεραπεία οι δικτυωτές, μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες (φλεβεκτασίες) και πρέπει να αντιμετωπίζονται πριν από τις ευρυαγγείες, καθώς αυτές τις τροφοδοτούν με αίμα από το φλεβικό δίκτυο. Η αντιμετώπιση αυτών των φλεβεκτασιών πρέπει να γίνεται πριν την κλασσική σκληροθεραπεία και συνήθως απαιτεί την έγχυση αφρού στη φλέβα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.