Ελληνικοί σιδηρόδρομοι: 150 χρόνια εξέλιξης

sidiro

Το 2019, συμπληρώνονται 150 χρόνια λειτουργίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων. Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενάμιση αυτού αιώνα ζωής, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τις διαδρομές και τους σταθμούς στην ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, με πρώτη από αυτές την Παρασκευή 12 Απριλίου και ώρα 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και την παρουσία της Επιτρόπου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Violeta Bulc.

Σήμερα, πολλές δυνατότητες της καθημερινής ζωής φαντάζουν δεδομένες. Όμως, η Ελλάδα του 1869, είχε μόλις βγει από έναν εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο και ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος κατεστραμμένη.

Στο δυσμενές αυτό τοπίο, πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας ήταν η αντιμετώπιση της ελλιπούς  εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας. Το αυτοκίνητο εφευρέθηκε πολύ αργότερα και τα μέχρι τότε μέσα μεταφοράς αφορούσαν ανθρώπους, ζώα και κάρα σε χωμάτινους δρόμους.

Η εμφάνιση του σιδηροδρόμου σε αυτές τις συνθήκες αποτέλεσε μια επαναστατική καινοτομία, αφού ήταν το μόνο γρήγορο, μαζικό και αξιόπιστο μέσο μεταφοράς.

Από το 1869 έως σήμερα, οι σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις μεταφέρουν ανθρώπους, αγαθά και υποδομές στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής, αλλά και στις μεγάλες ιστορικές περιόδους της χώρας, όπως οι πόλεμοι και η εσωτερική ή εξωτερική μετανάστευση.

Εξίσου σημαντική υπήρξε η συμβολή τους στην  εξοικείωση των Ελλήνων με  διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις, επηρεάζοντας έτσι τις σχέσεις των ανθρώπων και καλλιεργώντας την διαπολιτισμική κουλτούρα.

Σήμερα, ο ΟΣΕ πρωτοστατεί στη ανάπτυξη με τεχνολογία αιχμής την νέα ηλεκτροκίνηση και την πολιτική συνδυασμένων μεταφορών σε διεθνές δίκτυο.

Οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι γιορτάζουν τα 150 χρόνια λειτουργίας τους

Η συμπλήρωση των 150 χρόνων, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία, ώστε να προβληθούν τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Ελληνικών Σιδηροδρόμων που τους καθιστούν το πιο αγαπημένο μέσο μεταφοράς.

Το επόμενο διάστημα, τρεις μεγάλες εκδηλώσεις θα σηματοδοτήσουν αυτόν τον εορτασμό:

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, 12 Απριλίου, μια εκδήλωση με επίκεντρο τους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους και τους πρωταγωνιστές του, τους εργαζόμενους αλλά και τους Συλλόγους Φίλων σε όλη την Ελλάδα.

–  ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΡΟΤΟΝΤΑ, 8 Μαΐου, θεμελίωση και εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΜΕΤΡΟ, 1-10 Μαΐου, ένα 10ήμερο ανάδειξης της  ιστορικής διαδρομής και της φωτεινής προοπτικής των Ελληνικών Σιδηροδρόμων.

Facebook Comments

POST A COMMENT.