7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

pagosmia-imera-ygeias

Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού με υπηρεσίες υγείας αποτελεί το νούμερο ένα στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να εξασφαλιστεί ότι όλοι μπορούν να αποκτήσουν τη φροντίδα υγείας που χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται, σε όλα τα μέρη της γης.

pagkosmia-imera-ygeias-2019

Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης, εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται, καθημερινά, να επιλέξουν μεταξύ υγειονομικής περίθαλψης ή άλλων βασικών καθημερινών εξόδων, όπως τρόφιμα, ρούχα και ακόμη και σπίτι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ εστιάζει στην καθολική κάλυψη υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, την 7η Απριλίου, τονίζοντας στο βίντεο για την ημέρα αυτή ότι οι μισοί κάτοικοι της γης δε λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται και προτρέποντας όλους τους υπεύθυνους να πράξουν ώστε να αλλάξει η τραγική αυτή πραγματικότητα.

Το μήνυμα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) δηλώνει αρωγός της Πολιτείας για τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και στέλνει το δικό του μήνυμα για τη σημερινή ημέρα:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Είναι στ’ αλήθεια πρωθύστερο να γιορτάζουμε στην Ελλάδα την ημέρα αυτή, εν μέσω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΥΥΚΑ στην προσπάθεια προσέλκυσης γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων στο νέο του εγχείρημα. Δηλαδή σε μια ΠΦΥ που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και ουσιαστικά αποκλείει το σύνολο των ιδιωτών, εξειδικευμένων γιατρών οδηγώντας σε επιδείνωση του braindrain…

Ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να καταθέσει βιώσιμες προτάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σύστημα λειτουργικό, βιώσιμο και αποδοτικό με γνώμονα μόνο το όφελος των πολιτών της χώρας.

Είναι γνωστό ότι όπου λειτουργεί σωστά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουμε μείωση των επιπλοκών σε σοβαρά πάσχοντες, μείωση των νοσηλειών, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και καλύτερη έκβαση σε νοσήματα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν εν τη γενέσει τους ή να αναχαιτιστούν με απλές θεραπευτικές στρατηγικές, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, το γλαύκωμα και κάποια είδη καρκίνου που όταν διαγνωστούν πρώιμα οδηγούνται σε πλήρη ίαση.

Αντίθετα, μια ελλιπώς οργανωμένη ΠΦΥ μπορεί να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των πολιτών και ταλαιπωρία μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ως ΠΙΣ χαιρετίζουμε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και προσδοκούμε σε καλύτερες ημέρες συνεργασίας όλων όσων έχουμε την ευθύνη της υγείας των συμπολιτών μας».

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.