Το ΥΠΠΟΑ ιδρύει τον νέο Οργανισμό Βιβλίου και Πολιτισμού

1266a85793d4426aaa233960e8d94076

Προ των θυρών βρίσκεται ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολτισμού, ένας οργανισμός που θέτει στις προτεραιότητές του, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τα ειδικά προγράμματα που θα δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα για τους συντελεστές του, θα υποστηρίζουν την καινοτομία και την προσβασιμότητα στην ανάγνωση, θα συμπεριλαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και θα προωθούν το ελληνικό βιβλίο στο εξωτερικό.

Ο νέος οργανισμός αποτελεί την υλοποίηση ενός από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού θα είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με αρμοδιότητες όπως η διεξαγωγή ερευνών και μελετών για την παραγωγή και την οικονομία του βιβλίου, η διαχείριση και ανάπτυξη της Βιβλιονέτ, η καλλιέργεια της ανάγνωσης, η ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού βιβλίου, η προώθησή του στο εξωτερικό, ενώ θα έχει και ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ φορέων και αρχών για θέματα επαγγελματικά, νομοθετικά του χώρου και προτάσεις για το εργασιακό και φορολογικό καθεστώς που διέπει όλη την αλυσίδα της παραγωγής.

Ο Οργανισμός θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο  που θα διορίζεται από το ΥΠΠΟΑ με τετραετή θητεία και δικαίωμα μιας ανανέωσης.

Την ίδια θητεία θα έχει και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού που θα προκύπτει από δημόσια πρόσκληση. Τα τυπικά του προσόντα είναι αναβαθμισμένα και θα πρέπει να διαθέτει διδακτορικό τίτλο από ΑΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ενώ –όπως και στο ΕΚΕΒΙ– θα έχει το δικαίωμα να προσλάβει τέσσερις ειδικούς συμβούλους πτυχιούχους ΑΕΙ (Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας, Πληροφορικής) με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα βιβλίου.

Η διάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού αφορά σε τρεις Διευθύνσεις (Βιβλίου και Ανάγνωσης, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικών Υπηρεσιών) και τα τμήματα τους και τα δύο αυτοτελή γραφεία (Περιφερειακής Πολιτικής, Νομικής Υποστήριξης) οι προϊστάμενοι των οποίων διορίζονται από το ΥΠΠΟΑ.

Στη στελέχωση του Οργανισμού προβλέπονται 35 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ παρέχεται η δυνατότητα αποσπάσεων και προσλήψεων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Ο νέος φορέας θα μπορεί να έχει εμπορική δραστηριότητα και έσοδα από πωλήσεις αναμνηστικών, λειτουργία αναψυκτηρίου και αξιοποίηση περιουσιακών του στοιχείων. Θα επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ, θα μπορεί να συμμετέχει σε προγράμματα της Ε.Ε. και να λαμβάνει επιχορηγήσεις από δημόσιους ή μη φορείς και οργανισμούς, αναφέρει το νομοσχέδιο, χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση.

Στις 3 Απριλίου , συγκεκριμένα, η Υπουργός πολιτισμού, Μυρσίνη  Ζορμπά, υποδέχθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ εκπροσώπους από όλους τους κλάδους του Βιβλίου, με τους οποίους είχε μια γόνιμη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού, που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τις 29 Μαρτίου.

Η Μυρσίνη Ζορμπά, παρουσίασε και ανέλυσε τις καινοτόμες διατάξεις του Οργανισμού, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πεζογράφους, ποιητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταφραστές, εκδότες, βιβλιοθηκονόμους, βιβλιοπώλες, οργανισμούς όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ), ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) κ.ά., ότι ο Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού θα ψηφιστεί σύντομα και θα λειτουργήσει εντός του 2019.

Μεταξύ των παρόντων ήταν συγγραφείς όπως η Μάρω Δούκα, η Έλενα Χουζούρη και  η Αγγελική Στρατηγοπούλου

Facebook Comments

POST A COMMENT.