Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα – Ζάεφ

tsipraszaef

Να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ζητούν 33 ευρωβουλευτές από 16 χώρες και έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι) και με εξαίρεση τους ευρωβουλευτές της ακροδεξιάς.

«Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων.. Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν», αναφέρουν οι 33 ευρωβουλευτές στην επιστολή τους, την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο Πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019», τονίζουν. Οι 33 ευρωβουλευτές στηρίζουν έτσι την πρόταση της κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, Ουιντέντ Μπουχαμάουι, για βράβευση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η επιστολή στη Νορβηγική Επιτροπή είναι μια πρωτοβουλία που πήραν από κοινού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Κνουτ Φλεκενστάιν, πολιτικό «παιδί» του Βίλλυ Μπραντ. Ο καγκελάριος της Γερμανίας από 1969 ως το 1974, είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1971.

Όλη η επιστολή για το Νόμπελ Ειρήνης σε Τσίπρα και Ζάεφ

«Προς: Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ
Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ
Οδός Henrik Ibsen 5
0255 Όσλο

Αξιότιμη Επιτροπή των Νόμπελ

H κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, κυρία Ουιντέντ Μπουχαμάουι, πρότεινε οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, να τιμηθούν φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Εμείς, ως Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιθυμούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα αυτή, με την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε 33 Ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες και 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η πρόταση της κυρίας Μπουχαμάουι συνιστά τη σωστή προσέγγιση και έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Οι κάτωθι υπογράφοντες, αξιότιμη Επιτροπή, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο Πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Το βραβείο αυτό θα υποστηρίξει τους Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία συμφιλίωσης και αποδοχής της συμφωνίας στις χώρες τους, ενώ θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.