Διεθνής κατακραυγή για το ομοφοβικό Μπρουνέι

hanasal

Διεθνής αντίδραση κατά του ισλαμικού νόμου περί λιθοβολισμού μέχρι θανάτου στους ομοφυλόφιλους, που ισχύει από σήμερα στο Μπρουνέι.

To σουλτανάτο του Μπρουνέι, ένα μικρό κράτος πλούσιο σε υδρογονάνθρακες που βρίσκεται στο νησί του Βόρνεο, με σουλτάνο του το Χασανάλ Μπολκιάχ, επιθυμία του οποίου είναι να «ενισχυθεί» η ισλαμική παιδεία στη χώρα του, θέτει σε ισχύ νέα νομοθεσία που βασίζεται στη σαρία και προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου για την ομοφυλοφιλία. Ο νέος ποινικός κώδικας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, χώρες και προσωπικότητες.

Βάσει του νέου ποινικού κώδικα επεκτείνεται ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο και πλέον σε αυτόν περιλαμβάνονται ο βιασμός, η μοιχεία (για τους μουσουλμάνους), η κλοπή και η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με τη σαρία, η πιο αυστηρή ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου, ενώ μέχρι πρότινος η ανώτατη ποινή για ομοφυλοφιλικές πράξεις ήταν δέκα χρόνια κάθειρξη.

Η νέα νομοθεσία εισάγει, επίσης, τη δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή. Ποινικοποιεί, ακόμη, την έκθεση των παιδιών των μουσουλμάνων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του Ισλάμ.

Οι αρχές της χώρας δεν επιβεβαίωσαν την άμεση εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο ότι θα τεθεί σε ισχύ από τις 3 Απριλίου.

Στη Γαλλία το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον σουλτάνο να αποκηρύξει αυτό το νομοσχέδιο και να διατηρήσει το μορατόριουμ στην εκτέλεση της θανατικής ποινής που ισχύει από το 1957.

Οι ΗΠΑ υπογράμμισαν, ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας είναι αντίθετη στις διεθνείς υποχρεώσεις του Μπρουνέι απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε προχθές Δευτέρα «τις απάνθρωπες και σκληρές ποινές» που προβλέπει η νέα νομοθεσία και ζήτησε την ακύρωσή τους.

Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ όπως και ο Βρετανός τραγουδιστής Έλτον Τζον απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάζ των εννέα πολυτελών ξενοδοχείων που ανήκουν στον σουλτάνο του Μπρουνέι. Εξάλλου πολιτικοί από το Λος Άντζελες, όπου βρίσκονται δύο από τα ξενοδοχεία αυτά, ένωσαν τις φωνές τους στην έκκληση για μποϊκοτάζ.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτίμησε ότι η νομοθεσία είναι «βάρβαρη στην ουσία της» και «επιβάλει απαρχαιωμένες ποινές για πράξεις που δεν θα έπρεπε να θεωρούνται καν έγκλημα».

Ο σουλτάνος, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες παγκοσμίως, είχε ανακοινώσει το 2013 την προοδευτική εφαρμογή της σαρία. Βάσει της νέας νομοθεσίας οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ανδρών μπορούν να τιμωρηθούν έως και με λιθοβολισμό, ενώ αυτές μεταξύ γυναικών με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ήδη από το 2014 είχαν υιοθετηθεί κάποιοι νόμοι που προέβλεπαν πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης για τους επιδειξίες ή για όσους δεν προσεύχονται την Παρασκευή.

Προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αντίδραση του πληθυσμού απέναντι στην εφαρμογή της σαρίας, καθώς στο Μπρουνέι οι περισσότεροι από τους 435.000 κατοίκους αποφεύγουν να επικρίνουν τον σουλτάνο. Αυτός ωστόσο διαβεβαιώνει ότι έχει τη στήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί το 70% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο σουλτάνος προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως μουσουλμάνος ηγέτης στα μάτια των πιο συντηρητικών, την ώρα που η οικονομία της χώρας, η οποία βασίζεται στο πετρέλαιο, δείχνει σημάδια κόπωσης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.