Επιτυχημένη επέμβαση εκτομής παγκρέατος με το Ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi

DaVinci

Επιτυχημένα ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, επέμβαση υφολικής εκτομής παγκρέατος και σπληνός με το ρομποτικό σύστημα DaVinci Xi,  σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ένας ασθενής 75 ετών, με βαρύ καρδιολογικό ιστορικό, διεγνώσθη με όγκο στο σώμα του παγκρέατος και υπεβλήθη σε ρομποτική παγκρεατοσπληνεκτομή με το σύστημα DaVinci Xi. Η  μετεγχειρητική του πορεία ήταν πολύ καλή και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την τέταρτη μετεγχειρητική ημέρα.

Η επέμβαση διενεργήθηκε από την ομάδα του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων του ΥΓΕΙΑ, υπό τη διεύθυνση του χειρουργού Γεωργίου Τζίμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη θεραπεία ασθενών με νεοπλάσματα του παγκρέατος.

Ο κ. Γ. Τζίμας ανέφερε πως η ρομποτική πλατφόρμα DaVinci Xi προσφέρει εξαιρετική ακρίβεια και δυνατότητα λεπτών χειρισμών ακόμα και σε ιδιαίτερα απαιτητικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι η χειρουργική του παγκρέατος.

Τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν ένα ογκολογικό αποτέλεσμα ισάξιο με αυτό του ανοιχτού χειρουργείου, με ταχύτερη όμως επιστροφή στην καθημερινότητα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και μικρότερο περιεγχειρητικό stress.

Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για επιλεγμένη ομάδα ασθενών, ενώ στα άμεσα σχέδια του Τμήματος είναι να επεκταθεί και σε πιο πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι παγκρεατικοδωδεκαδακτυλεκτομές (επεμβάσεις Whipple’s) και οι ηπατεκτομές σε συνεργασία με το Τμήμα Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων του Carolinas Medical Center, που αποτελεί κέντρο αναφοράς στη ρομποτική χειρουργική, όπως επισημαίνει ο χειρουργός.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.