Κύπρος: Το μοντέλο συνομοσπονδίας επαναφέρει το Anadolu

Cyprus

Για ένα νέο μοντέλο και έναν καινούργιο οδικό χάρτη του Κυπριακού, κάνει λόγο το Anadolu. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο φιλοξένησε ανάλυση του καθηγητή Mehmet Ozay,  σύμφωνα με την οποία είναι αδύνατη η λύση στα πρότυπα μιας ομοσπονδιακής κρατικής οντότητας.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, “νομίζω ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να είναι μέρος μιας κοινής ομοσπονδίας. Για αυτό τον λόγο στην Κύπρο, υπάρχει η ανάγκη για έναν νέο οδικό χάρτη, για έναν καινούργιο μοντέλο”.  Προσθέτει ότι το μοντέλο που θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων είναι αυτό της δημιουργίας ενός συνομοσπονδιακού κράτους. Συμπληρώνει ότι και οι δύο πλευρές (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή) θα πρέπει να λύσουν τις επιμέρους διαφορές τους υπογράφοντας τις σχετικές συνθήκες και οι δύο οντότητες θα πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι απόψεις του καθηγητή Ozay είναι επί της ουσίας η επαναφορά του σχεδίου Ανάν, το οποίο είχε καταψηφιστεί από το 75% των ελληνοκυπρίων στο σχετικό δημοψήφισμα. Το Anadolu φιλοξενεί και τις απόψεις του καθηγητή, Huseyin Bagci.

Σύμφωνα με αυτές, το σχέδιο Ανάν ήταν το “καλύτερο” για την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι με την απόρριψη του “η ΕΕ, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι έκαναν ένα στρατηγικό λάθος”.  Κατά τη δική του άποψη, οι δύο κοινότητες στο νησί θα πρέπει να αναπτύξουν ένα νέο σχέδιο για να μοιράσουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.