Πείτε Αντίο στην επιδερμική χαλάρωση

XALARO_DERMA

Το χαλαρό δέρμα είναι ένα κοινό πρόβλημα μετά από απώλεια πολλών κιλών, που,«χαλάει» τη νέα εικόνα του σώματος. Για αυτόν τον λόγο και μόλις το σώμα προσαρμοστεί στο αισθητά μειωμένο βάρος, πολλοί εξετάζουν με ποιες διαδικασίες μπορούν να βελτιώσουν τη σφριγηλότητά του σε διάφορα «προβληματικά» σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή της κοιλιάς, στα μπράτσα, στο εσωτερικό των μηρών ή στο στήθος.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, εξηγεί τι μπορεί να κάνει όποιος έχει επιδερμική χαλάρωση ύστερα από απώλεια βάρους.
«Περιμένετε μέχρι να φθάσετε στον στόχο σας, έχοντας χάσει όλα τα περιττά κιλά. Μην μπείτε στη διαδικασία να προχωρήσετε σε κάποια επεμβατική διαδικασία, αν έχετε επιπλέον βάρος να χάσετε. Στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στο νέο σας βάρος για περίπου έξι μήνες και ύστερα μπορείτε να σκεφτείτε την πλαστική επέμβαση για ένα άριστο αποτέλεσμα», συμβουλεύει.

Το δέρμα μπορεί, επίσης, να επανέλθει σε έναν βαθμό, ανάλογα με τους ακόλουθους παράγοντες:
• Την ηλικία
• Πόσο διάστημα ήταν κάποιος υπέρβαρος/παχύσαρκος
• Πόσο γρήγορα έχασε τα κιλά
• Πόσο βάρος έχασε
• Γενετική, διατροφή και άλλοι παράγοντες

«Σκεφτείτε ποιες από τις περιοχές, που εμφανίζουν χαλάρωση, σας προβληματίζουν αρκετά. Η περίσσεια δέρματος δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, καθώς μπορεί να δυσχεράνει ακόμη και την άσκηση ή γενικότερα την εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων, προκαλώντας τριβές και ερεθισμούς», εξηγεί ο κύριος Γαϊτάνης.

Τρόποι που βοηθάει η πλαστική χειρουργική.

Ανόρθωση μηρών
Στην ανόρθωση των μηρών οι τομές γίνονται ανάμεσα στην έσω επιφάνεια των μηρών, εντός του τριχωτού. Οι τομές που προκύπτουν είναι κατά κανόνα μικρής έκτασης και κρύβονται στο εσώρουχο ή στο μαγιό.
«Αφαιρούμε την περίσσεια του χαλαρωμένου δέρματος και τοποθετούμε ισχυρά στηρικτικά ράμματα βαθιά στο δέρμα», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός.
Συνίσταται αποφυγή επαγγελματικών δραστηριοτήτων για μία εβδομάδα με 10 ημέρες και η αποφυγή αθλητικών δραστηριοτήτων για 3-4 εβδομάδες.

Κοιλιοπλαστική
Ο γιατρός θα εξετάσει το πρόβλημα και θα συστήσει τι είναι καλύτερο να γίνει. Οι επιλογές είναι η μίνι κοιλιοπλαστική, η ολική κοιλιοπλαστική ή η κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση. Στο χειρουργείο αφαιρούνται το περιττό λίπος και η περίσσια δέρματος από το μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και συσφίγγονται οι μυς του κοιλιακού τοιχώματος.

«Όταν ο βαθμός της χαλάρωσης είναι σχετικά μικρός, τότε επιλέγουμε μίνι κοιλιοπλαστική, η οποία πραγματοποιείται με χειρουργική τομή πάνω από το εφήβαιο. Σε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση πραγματοποιείται ολική κοιλιοπλαστική και η τομή επεκτείνεται από τη μια πλευρά στην άλλη. Συχνά η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα», λέει ο κύριος Απόστολος Γαϊτάνης.

Η επέμβαση διαρκεί από μιάμιση έως και δυόμισι ώρες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και με τη μέθοδο αντιμετώπισης. Μετά την επέμβαση τοποθετείται γύρω από την κοιλιά ένας ελαστικός επίδεσμος για τρεις εβδομάδες. Ο χρόνος αποκατάστασης συνήθως είναι μία εβδομάδα, αλλά η κανονική επάνοδος στις βαριές δραστηριότητες γίνεται μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Βραχιονοπλαστική
Στη βραχιονοπλαστική αφαιρείται το περίσσιο δέρμα από το εσωτερικό των μπράτσων, αφήνοντας μία λεπτή ουλή, η οποία συνήθως δεν είναι εμφανής, λόγω του σημείου που γίνεται η τομή.
«Αφαιρείται τόση ποσότητα δέρματος και λίπους, ώστε να επιτευχθεί η ανόρθωση των μπράτσων και να δοθεί το επιθυμητό σχήμα. Η τομή ξεκινάει πιο πάνω από το εσωτερικό του αγκώνα και καταλήγει κοντά στο εσωτερικό της μασχάλης», κατά τον κύριο Γαϊτάνη.

Ο χρόνος αποκατάστασης συνήθως είναι μία εβδομάδα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σταδιακά δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Απαραίτητος είναι ο ελαστικός επίδεσμος για διάστημα δύο εβδομάδων.

Ανόρθωση στήθους
«Στην ανόρθωση στήθους πραγματοποιείται μια τομή γύρω από τη θηλή, που συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Στη συνέχεια η θηλή επανατοποθετείται ψηλότερα και αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, ώστε να βελτιωθεί το σχήμα του στήθους. Όταν, όμως, η χαλάρωση είναι μικρού βαθμού, η τομή περιορίζεται γύρω από τη θηλή. Αντίθετα, όταν είναι πολύ μεγάλη, η τομή επεκτείνεται στην πτυχή κάτω από το στήθος, με αποτέλεσμα να έχει το σχήμα της άγκυρας», περιγράφει ο ειδικός.

Το χειρουργείο διαρκεί από μία έως δυόμισι ώρες. Μετά την επέμβαση το στήθος καλύπτεται με γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Για την καλύτερη υποστήριξη ο γιατρός θα συστήσει ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο, ο οποίος πρέπει να φορεθεί για δύο εβδομάδες συνεχώς, πρωί και βράδυ. Στη συνέχεια ο ειδικός στηθόδεσμος φοριέται μόνο την ημέρα για ακόμη δύο εβδομάδες, ενώ η επαναφορά στην εργασία γίνεται μετά από 4-7 ημέρες. 

TIP: Οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να γίνουν συνδυαστικά, ώστε να μειώσουν τον συνολικό χρόνο αποκατάστασης και να επιτύχουν την απόλυτη «μεταμόρφωση», λέει ο γιατρός. Ωστόσο κάποιος μπορεί να εστιάσει σε μια συγκεκριμένη περιοχή στο σώμα του, εάν το πρόβλημα είναι τοπικό.

Facebook Comments

POST A COMMENT.