Συνεργασία ελληνικής και σουδανικής κοινότητας στη Μελβούρνη

soudan1-1024x576

Η Κοινότητα Νοτίου Σουδάν της Βικτώριας συναντήθηκε με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για να συζητήσουν τρόπους στήριξης και συνεργασίας ως προς την άσκηση επιρροής, τα εθνικά σχολεία και το σχεδιασμό δράσεων που θα φέρουν πιο κοντά τις δύο κοινότητες.

O Φώτης Καπετόπουλος, ιδρυτής της Kape Communications και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βικτώριας Ted Baillieu, καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά από το 2018. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, υποστήριξε εξαρχής την συνεργασία της κοινότητας Νοτίου Σουδάν με αυτή της ελληνικής.

 Στο ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης και τα μέλη του ΔΣ της Κοινότητας εξέφρασαν τη βαθιά επιθυμία τους να στηρίξουν τη σουδανική κοινότητα με στόχο να αποκτήσει τη δική της ανεξάρτητη φωνή.

Ο ιερέας Tu Yoa, ηγέτης της Κοινότητας Νοτίου Σουδάν, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κοινότητα αντιμετώπισε στο παρελθόν τις ίδιες προκλήσεις με αυτές που καλείται να αντιμετωπίσει η Κοινότητας Νοτίου Σουδάν τώρα. «Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στο πέρασμα του χρόνου έχετε αναπτύξει εξαιρετικές υποδομές, σχολεία, εκκλησίες και μπορείτε να ασκήσετε πίεση στην κυβέρνηση, γι’ αυτό θέλουμε να μάθουμε από εσάς», υπογράμμισε ο ιερέας.

Οι δύο κοινότητες ήδη συνεργάζονται σε πολλούς τομείς. Η ελληνική πλευρά, εστίασε στο χορό, τη γλώσσα και την πίστη ως βασικά δομικά στοιχεία για τις ομάδες ώστε να μάθουν η μία από την άλλη.

Ένα άλλο ζήτημα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν κι αυτό του ρατσισμού. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ρατσισμός που αντιμετωπίζετε σήμερα δεν διαφέρει σε τίποτα από τον ρατσισμό που είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμείς, σημειώνει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεόδωρος Μάρκος, μέλος της ελληνικής κοινότητας.

Η συνάντηση έληξε σε κλίμα ενότητας και συναισθηματικής φόρτισης με τις δύο κοινότητες να ανυπομονούν για τη νέα περίοδο συνεργασίας που ανοίγεται στο μέλλον.

Πηγή: www.neoskosmos.com

Facebook Comments

POST A COMMENT.