“Άνοιξη”: Έκθεση από το Βυζαντινό μουσείο αφιερωμένη στον ερχομό της

51206b1b94104babc853f221d3c4da08

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πραγματοποίησε τα εγκαίνια περιοδικής έκθεσης και εκδήλωσης Λόγου, με τίτλο «Ίδε το έαρ το γλυκύ», την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ημέρα παγκόσμιου εορτασμού της εισόδου στην «Εαρινή Ισημερία», καθώς και εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης».

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο φουαγιέ του Μουσείου και θα διαρκέσει έως τις 5 Μαΐου, θα αφορά τον ερχομό της Άνοιξης μέσα από παραστάσεις του ζωικού και φυτικού βασιλείου, όπως αυτά αποτυπώνονται σε κεραμικά της βυζαντινής περιόδου.

Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει με τα περίφημα «Χελιδονίσματα», τα εαρινά κάλαντα των Βυζαντινών, η χορωδία του Σωματείου των Φίλων του ΜΒΠ, υπό τη Διεύθυνση της κ. Ελισάβετ Δεμίρογλου σε εναρμόνιση κ. Φοίβου Φίλκα.  Η εκδήλωση Λόγου που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα, αφιερωμένη στην «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», περιλαμβάνει την δραματοποιημένη αφήγηση του σατυρικού και πολύ διδακτικού ποιήματος του 14ου αι. : «Διήγησις παιδιόφραστος των τετραπόδων ζώων», από την ηθοποιό κ. Μαρία Ανθίδου. Η μετάφραση και η διασκευή του κειμένου, είναι του επιμελητή των εκδηλώσεων, Δρ. Παναγιώτη Καμπάνη, αρχαιολόγου του ΜΒΠ.

Η βασική διάσταση και το πρίσμα υπό το οποίο παρουσιάζεται το βασίλειο των ζώων αντανακλά σε κάθε περίπτωση τον κόσμο των ανθρώπων και, όπως όλα δείχνουν, υπάρχει μια κοινωνική σάτιρα που διακωμωδεί τις ανθρώπινες συμπεριφορές και καυτηριάζει την κακοήθεια της αυτοκρατορικής αυλής, η οποία, όμως, επισκιάζεται από την παρωδία που ελέγχει σκωπτικά και στρέφεται αλύπητα εναντίον, τόσο της εσωτερικής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής και της διεφθαρμένης διπλωματίας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η ιστορία που μεταφέρεται στα ζώα, ο ακροατής ίσως είναι σε θέση να διακρίνει ανθρώπινους χαρακτήρες της σημερινής δημόσιας ζωής.

Facebook Comments

POST A COMMENT.