Το παραδοσιακό μενού της 25ης Μαρτίου

bakaliaros

Μία απο τις μεγαλύτερες εορταστικές ημέρες για τους Έλληνες, μέσα στην άνοιξη, είναι ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Και τι τρώμε παραδοσιακά αυτή την ημέρα; Μα φυσικά, μπακαλιάρο! Ο μπακαλιάρος θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο φημισμένο ψάρι σε ολόκληρο τον κόσμο και η … καριέρα του αρχίζει στην Ευρώπη στα μέσα του 15ου αιώνα.

Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν “πιστό φίλο”, οι Βάσκοι “ψάρι του βουνού” και οι Κρητικοί “φτωχογιάννη”, ενώ όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου το λατρεύουν και το θεωρούν το ψάρι των φτωχών. Η επιτυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι διατηρείται επί μακρόν παστωμένος με αλάτι, χωρίς να χάνει τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία, ενώ μαγειρεύεται με χίλιους δύο τρόπους.

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Μέσα στη Σαρακοστή, που κατά την ελληνική παράδοση νηστεύουμε, η Εκκλησία επέτρεψε κάποιες εξαιρέσεις, κατά τις οποίες μπορούμε να τρώμε ψάρι. Μια από αυτές είναι η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γιατί, όμως, ειδικά μπακαλιάρο; Γιατί αν και για τους κατοίκους των νησιών και των παραλιών δεν ήταν πρόβλημα να έχουν στο τραπέζι τους φρέσκο ψάρι,οι ορεινοί η όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα μέρη βρήκαν “καταφύγιο” στον παστό μπακαλιάρο. Εύκολη και οικονομική λύση ο παστός μπακαλιάρος υπήρχε ακόμη και στο πιο μικρό μπακάλικο του χωριού.

Η ποικιλία των συνταγών είναι ενδεικτική των ιδεών που… ενέπνευσε για να καταναλωθεί!

Facebook Comments

POST A COMMENT.