«Επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο»: επαφές Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή

aravoelliniko_epimelitirio

Σε συνέχεια των δύο πρότερων επιτυχημένων εκδηλώσεων σχετικά με το «Επιχειρείν στον Αραβικό Κόσμο», το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε το 3ο Workshop “Doing Business in the Arab World”, στις 21 Μαρτίου 2019, στο ξενοδοχείο Divani Caravel Αθηνών.

Μεταξύ των ομιλητών της Ημερίδας ήταν Άραβες Πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, καθώς και Σύμβουλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων διαπιστευμένοι στις αραβικές χώρες.

3rd_Workshop_Speakers

Μετά τις συνεδρίες της Ημερίδας ακολούθησαν συναντήσεις B2B μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών και των Αράβων ομολόγων τους, σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, καθώς και με τους Έλληνες Συμβούλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που τους συμβούλευσαν και καθοδηγήσαν στην επέκτασή τους στις αραβικές αγορές.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός τόνισε ότι η Μεσόγειος και η ευρύτερη Μέση Ανατολή έχει βιώσει μεγάλη, κατάφορτη πολιτισμικά, περίοδο δημιουργικής συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης ήδη από τους ελληνιστικούς χρόνους. Υπογράμμισε πως ο ελληνικός χώρος και η Μέση Ανατολή έχουν οικοδομήσει στην πορεία του χρόνου ισχυρούς δεσμούς, με κοινές αναφορές στον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και το εμπόριο και τις επιστήμες.

Στην συνέχεια, μίλησε για τις προσπάθειες για μεγαλύτερη προσέγγιση και επαφές με τον αραβικό κόσμο, επισημαίνοντας τα τριμερή σχήματα συνεργασίας, τα οποία αποσκοπούν, τόσο στην προαγωγή της συνεργασίας επί θεμάτων οικονομικών, εμπορικών και τεχνικών, όσο και στην εμπέδωση των αρχών της ειρήνης και της ασφάλειας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της γεωπολιτικής σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη θέση που κατέχουν οι μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, και εν γένει, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των νέων τεχνολογιών.

Συνοψίζοντας, ο κ. Υφυπουργός τόνισε τις ευκαιρίες που αναδύονται για την ανάπτυξη, αλλά και τον εμπλουτισμό της επιχειρηματικότητας στο νότο της Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, πάντα με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Υπογράμμισε ότι εναπόκειται στον ιδιωτικό τομέα να αδράξει τις ευκαιρίες αυτές, συνεισφέροντας, έτσι, στην σύσφιγξη των διμερών σχέσεων, σε παράλληλο βηματισμό με την διακρατική συνεργασία.

Τέλος, έγινε αναφορά στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αραβικού Συνδέσμου στο Sharm elSheikh της Αιγύπτου (24/2/2019), η οποία ανέδειξε τους ισχυρούς πολιτικούς δεσμούς και τη βούληση ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ενθάρρυνε, επίσης, τους συμμετέχοντες να επισκεφθούν την ενδιαφέρουσα Έκθεση “Roads of Arabia” που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, την οποία και επισκέφτηκε ο ίδιος εχθές.

Facebook Comments

POST A COMMENT.