Έθνος, διασπορά και Ρωμιοσύνη: Σεμινάριο για τους Ελληνες της Μελβούρνης

NDoumanis-1024x576

Ο καθηγητής Νίκολας Ντουμάνης θα παρουσιάσει την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 μια διάλεξη για την ιστορία των σύγχρονων Ελλήνων, στο Ελληνικό Κέντρο, ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Η ιστορία των Ελλήνων στον σύγχρονο κόσμο μελετάται συνήθως μέσα στο πλαίσιο ενός έθνους-κράτους. Σχεδόν κάθε βιβλίο που έχει γραφτεί για το θέμα επικεντρώνεται στο ελληνικό έθνος, αλλά πριν από το 1912 όπου πολλοί Έλληνες έζησαν σε άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου και στην παγκόσμια διασπορά.

Κατά την προετοιμασία μιας ιστορίας των σύγχρονων Ελλήνων, πώς γράφει κάποιος μια συνεκτική ιστορία που περιλαμβάνει τους Έλληνες στην Αθήνα και, ας πούμε, την Πελοπόννησο αφ ‘ενός και, από την άλλη, εκείνους που ζουν κοντά στο Τραμπζόν, στην Κωνσταντινούπολη ή στη Ρωσία; Και τι γίνεται με τις μικρότερες κοινότητες που είναι διασκορπισμένες σε ολόκληρη την Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλασία και την Ασία;

Στόχος αυτής της παρουσίασης είναι να δώσει μια ιδέα για το πώς μια ιστορία των Ελλήνων μπορεί να διαφέρει από την ιστορία της Ελλάδας.

Ο Νίκολας Ντουμάνης είναι ιστορικός της Ευρώπης και του Μεσογειακού κόσμου. Γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1964 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα. Έχει διδάξει ευρωπαϊκή ιστορία στο Πανεπιστήμιο Macquarie και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και είναι επί του παρόντος αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Είναι πρώην συντάκτης του The Journal of Religious History, παραλήπτης της υποτροφίας του Stanley J. Seeger στο Πανεπιστήμιο του Princeton και Αυστραλιανός Σύμβουλος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Στον Ντουμάνη απονεμήθηκε το Βραβείο Fraenkel του Ηνωμένου Βασιλείου για το Myth and Memory in the Mediterranean. Έχει δημοσιεύσει από τότε τα βιβλία: Italy, Inventing the Nation που εκδόθηκε στα Ιταλικά από την Il Mulino Press: Una Facia Una Razza, και πιο πρόσφατα το A History of Greece που καλύπτει την περίοδο από την παλαιολιθική εποχή και τη σύγχρονη Ελλάδα. Το τελευταίο βιβλίο του είναι το Before the Nation από τις εκδόσεις Oxford University Press. Είναι μέλος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την αποκατάσταση των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ημερομηνία: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, 7:00 μ.μ.
Τοποθεσία: Φιλανθρωπική Ένωση Ιθακήσιων (Level 2, 329 Elizabeth Street, Μelbourne)

Facebook Comments

POST A COMMENT.