Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

erntogan

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία τόνιζε πως αφού πετάνε τα ελληνικά αεροσκάφη στο Αιγαίο θα πετάνε και τα «δικά μας», ο Τούρκος πρόεδρος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στη Σμύρνη, αναφέρθηκε στους Έλληνες της Μικράς Ασίας ως “γκιαούρηδες” που οι Τούρκοι τους έριξαν στη θάλασσα.

Στην ομιλία του στην Σμύρνη,  απευθύνθηκε στους κατοίκους της πόλης λέγοντας: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντας σχόλια για την απελευθέρωση της Σμύρνης από τον Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου. «Με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!» τόνισε συγκεκριμένα ο τούρκος πρόεδρος.

Σε σκληρή απάντηση προχώρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ως απαράδεκτες αναφορές που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξεί να οικοδομήσει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών μας, ενώ τόνισε πως τέτοιες αναφορές δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει.

Επίσης, το ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς.

Facebook Comments

POST A COMMENT.