Τρομοκρατική επίθεση μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία

A body lies on the footpath outside a mosque in central Christchurch, New Zealand, Friday, March 15, 2019. A witness says many people have been killed in a mass shooting at a mosque in the New Zealand city of Christchurch. (AP Photo/Mark Baker)

Σοκαριστικές εικόνες προβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο από το τρομοκρατικό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. «Ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση» χαρακτηρίζει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας την εν λόγω ένοπλη επίθεση σε μουσουλμανικά τεμένη του Κράιστσερτς. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στα 49 άτομα οι τραυματίες έφτασαν τους 48.

Τρία άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις σε ένα εξ αυτών. Επιπλέομ, έχει γίνει γνωστό ότι ο ένας εκ των δραστών είναι ένας 28χρονος Αυστραλός που φέρεται να είναι και ο βασικός δράστης της επίθεσης ο οποίος μετέδωσε live την επίθεση στο Facebook.

Στο μεταξύ η αστυνομία εντόπισε εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί σε οχήματα σε διάφορα σημεία τη πόλης ενώ υπάρχουν αναφορές και για ελεγχόμενες εκρήξεις. Η αστυνομία απάκλεισε σχεδόν όλη την πόλη και ζήτησε να κλείσουν όλα τα τεμένη.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φόραγε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτή την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα. Τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλοι σώοι και αβλαβείς, ενώ ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

Μια μεγάλη περίμετρος στην Κράιστσερτς έχει αποκλειστεί από τη μεγάλη αστυνομική δύναμη που αναπτύχθηκε. Τα σχολεία διατάχθηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους, η κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης έκλεισε, ενώ οι αρχές προέτρεψαν όσους εργάζονται ή μένουν στο κέντρο της πόλης να μη βγαίνουν έξω και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας, ενώ ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται. «Είχα πτώματα πάνω μου», ανέφερε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλέγεται στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Facebook Comments

POST A COMMENT.