Επίσκεψη εκπροσώπου της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη

AUTH-Israel

Σε συνέχεια της συμφωνίας του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ο  διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ, Aharon Aharon, συνοδευόμενος από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιρίτ Μπεν- Άμπα, επισκέφθηκε το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο κ. Aharon πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης και ανώτατα στελέχη του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της προθερμοκοιτίδας OK!Thess. Οι παραπάνω φορείς ενημέρωσαν το διευθύνοντα σύμβουλο για το ανθρώπινο δυναμικό της πόλης μας, ιδιαίτερα στον κλάδο της πληροφορικής και της Η/Υ μηχανικής, το πλήθος των ερευνητικών έργων και διεθνών συνεργασιών του ΕΚΕΤΑ αλλά και τη δράση και λειτουργία του επιτυχημένου προγράμματος OK!Thess.

Στη συνέχεια, ο κ. Aharon Aharon επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, όπου ενημερώθηκε για την πρόταση δημιουργίας ενός διεθνούς πάρκου τεχνολογίας και καινοτομίας, με στόχο τη συστέγαση και συνεργασία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ερευνητικών ιδρυμάτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, σε έξι τομείς που έχουν επιλεγεί να αναπτυχθούν σε μια πρώτη εκτίμηση όπως η ενέργεια, η νανοτεχνολογία,  οι μεταφορές, τα βιομηχανικά υλικά, η τεχνητή νοημοσύνη και το κέντρο ανάπτυξης των logistics.

Ακολούθησε επίσκεψη του Ισραηλινού εκπροσώπου στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, μια συνάντηση εργασίας στο ΥΜΑΘ με την κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Κώστα  Φωτάκη, τον αν. υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, τον αν. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Πρωθυπουργού Θεσσαλονίκης, Γιώργο Αγγελόπουλο, όπου συζητήθηκε η διερεύνηση της ενίσχυσης της συνεργασίας, μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, σε θεματικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς  καινοτομίας και τεχνολογίας και στην κατεύθυνση  δημιουργίας ενός τεχνολογικού πάρκου.

Η συνεργασία θα αρχίσει να υλοποιείται από ένα θεματικό πεδίο και σταδιακά θα εξελιχθεί ενώ το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη επιχειρηματική αποστολή από το Ισραήλ.

Ο κ. Aharon δήλωσε πως υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από την Ισραηλινή αποστολή, καθώς μετά από την επίσκεψη του σε πανεπιστήμια και βιομηχανίες, αναγνώρισε πολλές κοινές πρακτικές μεταξύ των δύο χωρών και κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία.

Έπειτα, διαβεβαίωσε πως οι δυο χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για το επόμενο βήμα, το οποίο είναι να διερευνηθούν τα συγκεκριμένα θεματικά πεδία κοινής δράσης, στα οποία θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα των δύο χωρών, ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει ένα αρκετά προχωρημένο ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα.

“Υπάρχουν πολλά θέματα ανώτερου επιπέδου στον τομέα της έρευνας για τα οποία πραγματοποίησα επαφές, ειδικά με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αλλά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους εδώ”, καταλήγει ο κ. Aharon.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.