Σύρος: ένας ζωντανός γεωλογικός θησαυρός

syrosgeo

Η Σύρος, ύστερα από μελέτες και έρευνα επιστημόνων και ξένων καθηγητών, έχει ανακηρυχθεί σε υπαίθριο γεωλογικό μουσείο. Για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία, ώστε να κηρυχθεί το νησί σε σε Γεωπάρκο από την UNESCO.

Για το λόγο αυτό, η τοπική κοινωνία εδώ και τρία χρόνια συναντιέται, σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μια μεγάλη και Ανοιχτή Συνέλευση των κατοίκων της Σύρου, όπου συζητούν και συναποφασίζουν για το εν λόγω ζήτημα.

Για την προώθηση της ιδέας να κηρυχθεί το νησί σε γεωπάρκο, δημιουργήθηκε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με την επωνυμία «Απάνω Μεριά», η οποία ως σκοπούς έχει, την κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου.

Η ΚοινΣΕπ αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού, σχετικών με τον γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό και αγροτουρισμό και την παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων, όπως τα κηπευτικά, το μέλι, το κρασί, τα τυροκομικά.

“Η είδηση αυτή σηματοδοτεί επιτέλους την έναρξη μιας διαδικασίας με έναν σοβαρό και συγκροτημένο τρόπο. Εδώ και χρόνια, το γνωρίζουμε ότι είναι παγκοσμίως γνωστό το γεωλογικό απόθεμα της Σύρου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχε μια σοβαρή προσέγγιση αυτού του ζητήματος, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα αφενός στην προσέλκυση κόσμου και αφετέρου στη διατήρησή του”,  δήλωσε ο Ανδρέας Γιαλόγου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

Και οι 25 συμμετέχοντες στην ΚοινΣΕπ δουλεύουν εθελοντικά για την επιτυχία της και ενδιαφέρονται να δώσουν κίνητρα επαγγελματικά σε νέους, ανέργους, αγρότες ή επιστήμονες, ώστε να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων η σημαντικότητα του όλου εγχειρήματος.

Το όραμα αυτό άρχισε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά». Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής υπήρξε η υποβολή από τον Δήμο πρότασης για χρηματοδοτικό πρόγραμμα –το οποίο έχει ήδη εγκριθεί – και σκοπό έχει τη δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και την αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν σε θέσεις μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος. Συνεργαζόμαστε επίσης, και σε διάφορα επίπεδα, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  για την δημιουργία βάσης δεδομένων για ψηφιακές περιηγήσεις με GPS, την κατασκευή συλλέκτη ατμοσφαιρικής υγρασίας για άρδευση και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με τη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων στο θέμα των μονοπατιών, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το WWF, την Ορνιθολογική και όσες οργανώσεις εμπλέκονται στο Θαλάσσιο Πάρκο Γυάρου που συνδέεται άμεσα με το νησί της Σύρου, επίσης την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τους Φίλους της Φύσης, το Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Δάφνη καθώς και πανεπιστημιακές Γεωλογικές Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Facebook Comments

POST A COMMENT.