Παγκόσμιος συναγερμός: 8,8 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως απο την ατμοσφαιρική ρύπανση

ripansh

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, την οποία εισπνέουμε καθημερινά σε μορφή μολυσμένου αέρα, είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την ζωή μας απ’ ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας μιλούν για διπλάσιο αριθμό θανάτων από την μολυσμένη ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με τον αριθμό θανάτων των καπνιστών κάθε χρόνο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει διεθνώς περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, έναντι 4,5 εκατομμυρίων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, δηλαδή, περισσότερους και από όσους θανάτους προκαλεί το κάπνισμα, που υπολογίζονται σε 7,2 εκατομμύρια το χρόνο.

Το 40% έως 80% αυτών των θανάτων, αφορά σε καρδιαγγειακά αίτια, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Η ρύπανση του αέρα, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μέσω αυξημένου οξειδωτικού στρες σε αυτά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περίπου 790.000 θανάτους ετησίως στο σύνολο της Ευρώπης και για 659.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών μελών.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Μίντσελ του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάιντς, η ερευνητική ομάδα που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσε την επίπτωση στην υγεία κυρίως από τα μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου έως 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου (γνωστά ως ΡΜ2.5) και από το επιφανειακό όζον.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων ( >200 θάνατοι κάθε χρόνο ανά 100.000 άτομα) είναι οι ανατολικοευρωπαϊκές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουκρανία. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι συμβαίνουν 154 έξτρα θάνατοι ετησίως ανά 100.000 άτομα, στην Ιταλία 136, στη Γαλλία 105 και στη Βρετανία 98.

Οι ερευνητές, που έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματα τους, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν άμεση δράση για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω αναθεώρησης της υπάρχουσας νομοθεσίας και μείωσης των σημερινών ορίων ασφαλείας.

Facebook Comments

POST A COMMENT.