Και δεύτερος ασθενής θεραπεύτηκε από τον ιό HIV

hiv-negative
Ένας ασθενής στη Βρετανία είναι ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που «θεραπεύεται» από τον ιό HIV μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη με φυσική αντίσταση στον ιό.
 
Ρούλα Σκουρογιάννη

Ο άνδρας, ο οποίος επέλεξε να παραμείνει ανώνυμος, αποκαλείται «ασθενής του Λονδίνου» (the London patient), κατ΄ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου» (the Berlin patient), τον Timothy Brown, τον πρώτο πάσχοντα που έχει γνωστοποιηθεί ότι θεραπεύτηκε από τον ιό HIV.

 Το ιστορικό της θεραπείας του «ασθενή του Λονδίνου»

Έχοντας προσβληθεί από τον HIV το 2003, ο ασθενής του Λονδίνου διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin το 2012. Μετά την αποτυχία της χημειοθεραπείας, ο ασθενής του Λονδίνου υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη που έφερε μία μετάλλαξη στην πρωτεΐνη CCR5. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στα κύτταρα και έτσι δίνει σε αυτούς που την έχουν φυσική ανοσία στον ιό HIV.

 Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη λήψη μεταμοσχευμένων βλαστοκυττάρων μυελού των οστών ως θεραπεία για τη λευχαιμία, οι γιατροί πιστεύουν ότι ο ασθενής του Λονδίνου είναι απαλλαγμένος από τον ιό HIV.

 «Δεν υπάρχει ιός στα όργανα ή τα στοιχεία που μπορούμε να μετρήσουμε με όλες τις γνωστές εξετάσεις. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτα», δήλωσε ο Ravindra Gupta, καθηγητής και βιολόγος του HIV που συμμετείχε σε ομάδα ιατρών που παρακολουθούσαν τον ασθενή.

 Πιστεύεται ότι περίπου το 1% των ανθρώπων έχουν κάποια μορφή αντίστασης στον ιό HIV. Η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη CCR5 είναι πιο συχνή σε άτομα βορειοευρωπαϊκής καταγωγής.

Η περίπτωση του ασθενούς του Λονδίνου έρχεται δώδεκα χρόνια μετά από εκείνη του ασθενούς του Βερολίνου: Και οι δύο έλαβαν μυελό των οστών από δότες με την μετάλλαξη CCR5.

«Με την επίτευξη ύφεσης και σε δεύτερο ασθενή με παρόμοια προσέγγιση, δείξαμε ότι ο Ασθενής του Βερολίνου δεν ήταν μία τυχαία ιάσιμη εξαίρεση και ότι ήταν πραγματικά οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που εξάλειψαν τον ιό HIV σε αυτούς τους δύο ανθρώπους», ανέφερε ο Gupta.

«Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του HIV είναι με φάρμακα που καταστέλλουν τον ιό, τα οποία οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν για όλη τους τη ζωή, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη πρόκληση στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η εξεύρεση μίας προσέγγισης οριστικής εξάλειψης του ιού είναι μια επείγουσα παγκόσμια προτεραιότητα, αλλά είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή ο ιός ενσωματώνεται στα λευκά αιμοσφαίρια του ξενιστή του».

Facebook Comments

POST A COMMENT.