Brexit: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία εξόδου πριν από το Σαββατοκύριακο

tereza

Απαισιόδοξη παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με κάποια σημαντική εξέλιξη σχετικά με το Brexit πριν από το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δηλώσεις από διπλωμάτες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά τις συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

Η Τερέζα Μέι επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις για την συμφωνία εξόδου, με την ελπίδα ότι θα εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Βρετανοί αξιωματούχοι συζήτησαν επί τέσσερις ώρες χθες στις Βρυξέλλες με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των συνομιλιών, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τη καταληκτική ημερομηνία του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της ημερίδας με θέμα “No Deal Brexit”. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της, δήλωσε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με προβληματισμό. Όπως αναφέρει, το Brexit είναι μία εξέλιξη χωρίς νικητές και με απρόβλεπτες συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «To μόνο βέβαιο είναι ότι για να περιορισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του BREXIT, η αποχώρηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα, στη βάση της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», τόνισε η κα Αναγνωστοπούλου.

Προσδιορίζοντας τα νομοθετικά, επιχειρησιακά, διοικητικά ή άλλα τεχνικά μέτρα που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την περίπτωση “ no deal ”, η Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως:

Έχει γίνει εκπόνηση στοχευμένου σχεδίου δράσης εκτάκτου ανάγκης, που θα συντονίσει τις δράσεις των συναρμοδίων υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων επεξεργάζονται ήδη τα τεχνικού, διοικητικού ή άλλου χαρακτήρα, μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν σε περίπτωση no deal . Το σχέδιο δράσης θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή, εφόσον προκύψει no deal , στο τέλος Μαρτίου 2019.

– Έχουν προβλεφθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν διατάξεις για τα δικαιώματα πολιτών, για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και για άλλα συναφή θέματα. Το βασικό σχέδιο νόμου για τα θέματα που θα προκύψουν από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα.

Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για το Brexit που περιλαμβάνει πληροφορίες για πολίτες και επιχειρηματικούς, οικονομικούς και επαγγελματικούς φορείς. Η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται με νέες πληροφορίες τακτικά.

Έχει σχεδιαστεί η άμεση ενίσχυση του προξενικού γραφείου της Πρεσβείας Λονδίνου για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν για τους Έλληνες πολίτες.

Έχει προβλεφθεί η ενίσχυση προσωπικού σε τελωνεία και αστυνομικές υπηρεσίες στα σημεία εισόδου-εξόδου της χώρας, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.

Η ενημέρωση των επιχειρήσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο, αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων, θα είναι συνεχής.

Facebook Comments

POST A COMMENT.