Νέα τροπολογία που αλλάζει το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων

farmaka

Το Δεκέμβριο του 2018 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ότι σύμφωνα με το νέο προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης, για να καθοριστεί η τιμή ενός φαρμακευτικού προϊόντος, δε θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή από τις τρεις φθηνότερες των 26 χωρών της Ευρώπης, όπως σήμερα, αλλά η μέση τιμή των δύο φθηνότερων στην Ευρωζώνη, σε μια προσπάθεια του υπουργείου να απλοποιήσει το σύστημα τιμολόγησης.

Σε περίπτωση που η τιμή του φαρμάκου είναι πάνω από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης, θα μειώνεται σταδιακά κατά 10% το χρόνο, μέχρι να φτάσει το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων. Εάν η τιμή είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, τότε θα αυξάνεται  σταδιακά κατά 10% ετησίως μέχρι να φτάσει τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Το νέο σύστημα τιμολόγησης εκτιμάται ότι θα επιφέρει αυξομειώσεις στις τιμές αρκετών πρωτότυπων on και off patent φαρμάκων.

Όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα, η τιμή ορίζεται στο 65% του αντίστοιχου προϊόντος αντί του 50% που ισχύει σήμερα χάνοντας την πατέντα και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη του κόστους ημερήσιας θεραπείας, το οποίο ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Κατά τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για την σχετική τροπολογία του συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, η αντιπολίτευση αντέδρασε αναφέροντας πως η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία ευνοεί τις πολυεθνικές, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, απαντώντας στο επιχείρημα της ΝΔ, εξήγησε πως από τους 5.503 ενεργούς κωδικούς φαρμάκων στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, αυξάνεται η τιμή σε 2.061 φάρμακα, μειώνεται σε 2.014 και μένει ίδια σε 1.428. Επομένως το ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο και άρα δεν τίθεται θέμα μονομερούς αύξησης τιμών. «Η Ελλάδα ως χώρα αναφοράς θα επηρεάσει και θετικά αλλά και αρνητικά τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.», υπογράμμισε ο κος Ξάνθος.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι τιμές στα ακριβά φάρμακα κατά κύριο λόγο μειώνονται και πως οι αυξήσεις αφορούν κυρίως φθηνά φάρμακα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η παρουσία παλιών και αξιόπιστων φαρμάκων στην Ελλάδα αφού αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος απόσυρσης και αντικατάστασής τους με άλλα ακριβότερα ενώ ταυτόχρονα μειώνονται και οι παράλληλες εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο υπ. Υγείας, το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων και αυτό για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.