Ποινικές διώξεις για την πύρινη καταστροφή στο Μάτι

matii_kammen

Ύστερα από προκαταρτική εξέταση επτά μηνών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχωρά σε ποινικές διώξεις αναφορικά με την καταστροφική φωτιά στο Μάτι, που άφησε πίσω της 100 νεκρούς.

Οι διώξεις στρέφονται εναντίον είκοσι υπαίτιων ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ανήκουν  η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Τα πλημμελήματα, όπως προβλέπει ο νόμος και αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Τα συγκεκριμένα αδικήματα φέρουν ως ποινές 5 χρόνια φυλάκισης που όμως υπό εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να φθάσουν ως και τα 10 χρόνια.

Οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς τους και με βάση τις 350 καταθέσεις συγγενών θυμάτων, θυμάτων και άλλων εντόπισαν ποινικές ευθύνες πριν το ξέσπασμα της φονικής πυρκαγιάς αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής.

Η υπόθεση πλέον βρίσκεται στα «χέρια» ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Ανοικτές παραμένουν ακόμη 6 δικογραφίες για την τραγωδία στο Μάτι που αφορούν:

  • Το Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
  • Το Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
  • Τις πολεοδομικές
  • Μια δικογραφία για αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
  • Μια δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Δικογραφία που παραμένει ανοιχτή είναι αυτή που έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Την έρευνα διεξήγαγαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.

Facebook Comments

POST A COMMENT.