Κόμβος «κλειδί» για την ενέργεια η Ελλάδα

U.S. Ambassador to Greece Geoffrey Pyatt speaks during a signing of a memorandum of understanding for the purchase of up to 130 new Pratt & Whitney engines for the Greek company's new Airbus passenger jets in Athens, on Wednesday, Dec. 5, 2018. The deal, once concluded, is expected to be worth up to US dollars 1.5 billion. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Σε ευρωπαϊκό κόμβο «κλειδί» για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας έχει αναδειχτεί η Ελλάδα κι αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε πως η Exxon Mobil θα διενεργήσει πρόσθετες γεωτρήσεις, με σκοπό να στοιχειοθετηθούν τα αρχικά ευρήματα από το πεδίο δοκιμής. Στη συνέχεια, επεσήμανε, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα επενδύσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτηθούν για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και πώς θα φέρουν το αέριο στις αγορές.

Αναφορικά με τα ερώτημα σχετικά με την ανακοίνωση της Exxon Mobil για κοίτασμα φυσικού αερίου 8-10 τρισ. κυβικά πόδια στο «Οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και το τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό γεγονός, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πολύ μακρύς δρόμος μπροστά.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και των ενεργειακών συνεργασιών τους, με βασικά παραδείγματα τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και τις υπεράκτιες έρευνες της Exxon με τα ΕΛΠΕ στη νότια Κρήτη.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος γνωστοποίησε ότι θα βρίσκεται εκ νέου στη Θεσσαλονίκη, εκπροσωπώντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να χτίσει πάνω στο momentum της ΔΕΘ και να μοχλεύσει τις ευκαιρίες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.