4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ύψιστη εθνική διεκδίκηση η επαναφορά των γλυπτών του Παρθενώνα

15d9f8a74a5033ba65a75e8b43bcfffb

“Τα γλυπτά του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο αποτελούν το 50% περίπου του συνόλου του γλυπτικού διακόσμου του Παρθενώνα. Πρόκειται για ένα από τα συγκλονιστικότερα περιστατικά, ίσως το μοναδικό, του ακρωτηριασμού ενός μνημείου”, τόνισε στην ομιλία της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η βουλευτής Α’ Αθήνας και τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ., Όλγα Κεφαλογιάννη, αναδεικνύοντας το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε ισχυρή δύναμη προόδου και ανάπτυξης για την Ελλάδα.

Στην ομιλία της, επικεντρώθηκε στη διεκδίκηση επαναφοράς των γλυπτών του Παρθενώνα και επανένωσής τους με τον ιερό ναό, που αποτελεί ένα πεδίο όπου η Ελλάδα μπορεί όντως να αξιοποιήσει την πολιτιστική διπλωματία προκειμένου να επιτύχει τον υψηλό στόχο της αποκατάστασης της ολότητας του μνημείου.

Παράλληλα, απέρριψε και τον ισχυρισμό ότι ενδεχόμενη ικανοποίηση του αιτήματος της Ελλάδας θα οδηγούσε στην κατάθεση πολλών αντίστοιχων αιτημάτων από άλλες χώρες, καθώς στο αρμόδιο τμήμα της UNESCO, ελάχιστα αιτήματα εκκρεμούν και η περίπτωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι μοναδική.

Όπως επεσήμανε: “Είναι σαφές ότι πρόκειται για ευθεία παράβαση της σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την προστασία περιουσίας και του δικαιώματος στην απόλαυση των πολιτιστικών θησαυρών”.

Καταλήγοντας, η βουλευτής Α’ Αθήνας, υπογράμμισε πως το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών, δεν είναι νομικό, είναι πάνω από όλα ηθικό και πως για εμάς τους Έλληνες, η επαναφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα και η επανένταξή τους στο μνημείο, είναι μία ύψιστη εθνική διεκδίκηση.

Facebook Comments

POST A COMMENT.