3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθλητιατρικής: Η σύγχρονη Αθλητιατρική στην υπηρεσία αθλητών και αθλουμένων

3-panel-synedrio-athlitiatrikis

Πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 1 & 2 Μαρτίου, στην Αθήνα, οι εργασίες του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθλητιατρικής με μία εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα διεπιστημονική θεματολογία που αφορούσε αθλητές και αθλούμενους και αναπτύχθηκε από ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

Κάρτα υγείας αθλητή, αιφνίδιος θάνατος στους αγωνιστικούς χώρους, προγνωστική γονιδιωματική για αθλητικές επιδόσεις, ρομποτική χειρουργική αντιμετώπισης του «συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών», κρούσματα του θανατηφόρου ιού Η1Ν1 σε αθλητές, διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της «αθλητικής τριάδας» στις αθλήτριες, ήταν μερικά από τα θέματα του πολυθεματικού και διεπιστημονικού αυτού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθλητιατρικής

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις της αθλητιατρικής επιστήμης και ήρθαν σε επαφή και συνεργασία γιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά και επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της υγείας και του αθλητισμού.

«Ενημερωμένος επιστήμονας – υγιής αθλητισμός»

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι προσπάθειές μας θα έχουν ανάλογη ανταπόκριση από όλους που ασχολούνται με την Υγεία και τον Αθλητισμό, αφού ο στόχος μας είναι κοινός: η καθιέρωση σε κάθε επίπεδο της Αθλητιατρικής Επιστήμης στην Ελλάδα», τόνισε κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ιατρών Αγώνων (ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α.), Ξενοφών Ρούσσης.

Τόσο ο κ. Ρούσσης όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α., Γεώργιος Κουνάδης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος, σχολιάζοντας την εξαετή απουσία  της ΑΘΛ.ΕΤ.Ι.Α. από διοργάνωση Συνεδρίου Αθλητιατρικής, εξήγησαν τις οικονομικές απαιτήσεις που προϋποθέτει η σωστή οργάνωση και περαίωση ενός τέτοιου συνεδρίου και εξέφρασαν την πικρία τους για την έλλειψη στήριξης από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως τον ΟΠΑΠ.

Αποτέλεσμα εικόνας για 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθλητιατρικής

Στο Συνέδριο, έγινε ειδική αναφορά στο «τριαδικό σύνδρομο αθλητριών», το οποίο, όπως εξήγησε ο κ. Ρούσσης, αφορά διαταραχές στη λήψη τροφής, διαταραχές στον έμμηνο κύκλο και μειωμένη οστική πυκνότητα.

Κάρτα Υγείας Αθλητή

Αναφερόμενος στην Κάρτα Υγείας Αθλητή που πρέπει να έχει απαραίτητα και υποχρεωτικά ο κάθε αθλητής, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, ο κ. Ρούσσης είπε ότι έχει θεσμοθετηθεί από τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων καρδιολόγων, ιδιαίτερα στην επαρχία, δόθηκε παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2019.

Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών

Την εμπειρία του για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του «συνδρόμου κοιλιακών προσαγωγών»(ή κήλη αθλητών), αλλά και την τεχνογνωσία των Ελλήνων χειρουργών στη ρομποτική χειρουργική προσέγγιση παρουσίασε, στο Συνέδριο, ο καθηγητής Χειρουργικής του Ohio State University USA, επιστημονικός διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο οποίος σχολίασε ότι η εμπειρία και η εξειδίκευση στον τομέα των Ελλήνων χειρουργών μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα για τον Τουρισμό Υγείας που ακολουθεί ανοδική πορεία στη χώρα μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αθλητιατρικής

Προγνωστική Γονιδιωματική και DNA test στους αθλητές

«Έχουμε τη γνώση, αλλά ακόμη δεν έχουμε την εφαρμογή – και θα ήθελα όλους τους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό, να σκύψουν πάνω από αυτή τη γνώση, να τη χρησιμοποιήσουν και να φτιάξουν εξατομικευμένα και προσωποποιημένα προπονητικά προγράμματα, τα οποία θα έχουν ως σκοπό να προστατεύσουν την υγεία του αθλητή και να αυξήσουν τις επιδόσεις του», σχολίασε ο Μάριος Καμπούρης, διευθυντής (κλάδος Γενετικής, τμήμα Παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) στο Sidra Medicine, Doha, Qatar. Ο κ. Καμπούρης, μεταφέροντας την εξειδικευμένη και προηγμένη γνώση του κλάδου της Γενετικής, εξήγησε ότι με την προγνωστική γονιδιωματική αναγνωρίζονται οι γενετικές προδιαγραφές του αθλητή και του αθλούμενου, κάτι που μπορεί να αξιοποιηθεί ,πρώτιστα, προς όφελος της υγείας του αλλά παράλληλα και την καλύτερη δυνατή επίδοση του.

Αποτέλεσμα εικόνας για 3ο Πανελληνίο Συνεδρίο Αθλητιατρικής

Η Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική

Στην πρόληψη μέσω της Ιαματικής Ιατρικής (thermal medicine) αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολόγος – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής – Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, τονίζοντας ότι αποτελεί συμπληρωματική Ιατρική και θεραπεία, που βασίζεται στην αναβίωση των ιπποκρατικών θεραπειών και όχι μόνο, καθώς παράλληλα με την κλασική θεραπεία μπορεί να μεγιστοποιήσει το αποτέλεσμα και να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες των φαρμάκων. Ο κ. Κουσκούκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη και τις προοπτικές αξιοποίησης των θερμών πηγών της χώρας μας και του εξαιρετικού βιοκλίματος ως πόλου έλξης επισκεπτών στο πλαίσιο του Τουρισμού Υγείας.

Στο Συνέδριό πέραν της παρουσίασης και ενημέρωσης για τις εξελίξεις της Αθλητιατρικής Επιστήμης, ήρθαν σε επαφή και συνεργασία ιατροί όλων των ειδικοτήτων, αλλά και επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της Υγείας και του Αθλητισμού (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές, διαιτολόγοι, ψυχολόγοι, προπονητές, αθλητές κ.α). (δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου)

Facebook Comments

POST A COMMENT.