Πέθανε ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης

FILE PHOTO: A Syrian refugee kisses his daughter as he walks through a rainstorm towards Greece's border with Macedonia, near the Greek village of Idomeni, September 10, 2015. REUTERS/Yannis Behrakis/File photo    SEARCH "YANNIS BEHRAKIS" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES.   TPX IMAGES OF THE DAY

Ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο πολυβραβευμένους και σημαντικούς φωτοειδησεογράφους, πέθανε έπειτα από μακρά, άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 58 ετών. Ήταν επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη χώρα μας. Είχε βραβευτεί με το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του προσφυγικού στην Ελλάδα.

«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», έλεγε ο πολυβραβευμένος και διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

yannis-behra_2

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιάννης ΜΠεχράκης

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη, τον Ιανουάριο του 1989. Στα 30 και πλέον χρόνια που εργάστηκε στο Reuters, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.

Αποτέλεσμα εικόνας για γιάννης ΜΠεχράκης

Στη διάρκεια της καριέρας του, έχει καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα. Για τη δουλειά του έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

yannis-behra_1
Έτσι δεν αφήνω κανέναν να μπορεί να πει «δεν ήξερα!». Γιάννης Μπεχράκης

«Δείξαμε τι συμβαίνει στον κόσμο και ο κόσμος ενδιαφέρθηκε. Δείχνει πως ανθρωπότητα παραμένει ζωντανή», είχε δηλώσει.

O Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας ταλαντούχος, απόλυτα αφοσιωμένος φωτοειδησεογράφος και δημοσιογράφος, που πάντα προσπαθούσε να αφηγηθεί την ιστορία με όσο το δυνατόν πιο άρτιο και καλλιτεχνικό τρόπο.

 

Πολλές φωτογραφίες του είναι πραγματικά έργα τέχνης, παράλληλα, όμως, είναι εκπλητική και κατανόηση των θεμάτων και η ανάλυσή τους μέσα από τις φωτογραφίες του.

Ο Γ. Μπεχράκης πίστευε απόλυτα στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει σχολιάζοντας το Πούλιτζερ που κέρδισε η ομάδα του Ρόιτερς για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα”».

Facebook Comments

POST A COMMENT.