4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Ανάπτυξη της ΕΕ

delphi-forum

Το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ, συζήτησαν στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών φορείς της ΕΕ αλλά και εκπρόσωποι Ελληνικών φορέων.

Ο Rogier van den Brink, διεθνής οικονομολόγος του  World Bank Group,μίλησε αρχικά για τις έρευνες που διεξάγονται, ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο αντίκτυπος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε στη μετάβαση του αγροτικού πληθυσμού από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα, καθώς σε κάποιες χώρες υπήρχε μια σύνδεση της γεωργίας με τη φτώχεια, ενώ σε άλλες όχι. Η γεωργία, πρόσθεσε, δεν μπορεί να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ, ωστόσο μπορεί να είναι κερδοφόρα. Δυστυχώς, όπως επεσήμανε. “η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπάρχει σύνδεση της φτώχειας με τη γεωργία.”

Για το εν λόγω ζήτημα μίλησε και ο Διευθυντής  στον τομέα Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Τάσος Χανιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μελλοντικές προτεραιότητες της ΚΑΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζοντας ότι η ΚΑΠ αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό δαπανών για την Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πολύ σημαντικό για έναν αριθμό ανθρώπων. Αναφορικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΚΑΠ, τόνισε πως αυτές είναι η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός, οι υψηλότερες φιλοδοξίες για το περιβάλλον και το κλίμα και δικαιότερη ανακατανομή στήριξης.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κος Χανιώτης, ανέφερε πως το γεωργικό εισόδημα πιέζεται, ενώ το 50% της χρηματοδότησης από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, πηγαίνει στη γεωργία, δηλαδή μόλις στο 4% του ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας της γεωργίας παραμένει σημαντικός, καθώς είναι το 50% της χρήσης γης και το 100% της διατροφής στην Ελλάδα.

Η Έφη Λαζαρίδου, διευθύντρια του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», υπογράμμισε πως η αγροτική παραγωγή πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τον τομέα εστίασης και τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητος παράγοντας βοήθειας. Και σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ακαδημαϊκή έρευνα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Έλλη Τσιφόρου, επικεφαλής του Γραφείου Βρυξελλών της «Γαία Επιχειρείν». Σημείωσε, ότι η βάση της αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται στην γνώση και στην τεχνολογία. Τόνισε την υψηλή σημασία της ψηφιοποίησης της γεωργίας, την ευφυή γεωργία και εξήγησε τον όρο λέγοντας πως η ψηφιοποιημένη γεωργία βασίζεται στον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της παραγωγικής διαδικασίας, η συλλογή πληροφοριών, σε συνδυασμό με δορυφορικές εικόνες που αναλύονται και δίνουν στον αγρότη συμβουλές ώστε να παράγει περισσότερα, με λιγότερο κόστος. Πρόσθεσε μάλιστα πως είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας. «Χωρίς οργάνωση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και πρέπει να υπάρχει και σχεδιασμός σε πολιτικό επίπεδο. Να χαράξουμε τη δική μας ΚΑΠ», κατέληξε.

Ο καθηγητής Κώστας Καραντίνης, του Swedish University of Agricultural Sciences,  αρχικά επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τις μικρές εκτάσεις εκμεταλλεύσιμης γης για κάθε αγρότη. Στη συνέχεια, ανέλυσε τον δείκτη εισροών-εκροών στη γεωργία, επισημαίνοντας πως μειώθηκε το εισόδημα των παραγωγών, σε συνδυασμό και με το μεγάλο κόστος που υπάρχει στη χώρα. Ως λύση, πρότεινε την αναδιάρθρωση, την εκπαίδευση και την πληροφορία, καθώς όλα αυτά είναι ελλειμματικά, αλλά και να βρεθεί ένας νέος όρος για τη λέξη «συνεταιρισμός», που όπως είπε, έχει αποκτήσει πολύ κακή έννοια στην Ελλάδα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.