Ο όγκος σκουπιδιών απειλεί τη φήμη του φεστιβάλ Γκλάστονμπερι

glastonbury

Ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά φεστιβάλ στον κόσμο, αυτό του Γκλάστονμπερι στη Βρετανία μπορεί να έχει εξασφαλίσει μια μόνιμη θέση στην πολιτιστική ατζέντα της χρονιάς, ωστόσο ο όγκος σκουπιδιών που αφήνουν στο πέρασμά τους συμμετέχοντες και κοινό, φαίνεται να απειλεί τη φήμη του.

Από το 1970 μέχρι και σήμερα στο φεστιβάλ Γκλάστονμπερι που διοργανώνεται σε ένα τεράστιο αγρόκτημα στο Σόμερσετ, νότια του Μπρίστολ, στη Βρετανία έχουν φιλοξενηθεί τα πιο σημαντικά ονόματα της μουσικής.

Φέτος όμως, οι διοργανωτές, αποφάσισαν να απαγορεύσουν πλαστικά μπουκάλια σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την παλίρροια απορριμμάτων, καθώς σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ έχουν ήδη ανακοινώσει, ότι στο Γκλάστονμπερι δεν θα πουλιέται νερό σε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης, λόγω της ανησυχίας για τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Ένας απέραντος σκουπιδότοπος

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το 2017, οι επισκέπτες του Γκλάστονμπερι άφησαν στην περιοχή 1,3 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

«Προφανώς, όλοι συμμετέχουμε στη μάχη κατά του πλαστικού, είναι μία τεράστια αποστολή που έχει ήδη καθυστερήσει και πρέπει να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε η Έμιλι Ίβις, συνδιοργανώτρια του φεστιβάλ Γκλάστονμπερι και μικρότερη κόρη του ιδρυτή, Μάικλ Ίβις.

«Ένας τεράστιος όγκος πλαστικών μπουκαλιών καλύπτει τον χώρο των συναυλιών και η εικόνα είναι αρκετά συγκλονιστική. Λαμβάνουμε μέτρα. Δαπανήσαμε πολύ χρόνο το 2018 μιλώντας στους προμηθευτές και όσους ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι», πρόσθεσε.

«Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να φέρουν το δικό τους επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι, αλλά θα πωλούνται και επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια στην περιοχή». Οι διοργανωτές του φεστιβάλ Γκλάστονμπερι, ενθαρρύνουν όλους τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι για νερό και να το ξαναγεμίζουν από τις βρύσες γύρω από τον χώρο.

Το νερό και τα αναψυκτικά σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες θα είναι έτσι πλέον διαθέσιμα για αγορά από όλους τους εμπόρους του φεστιβάλ.

Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace κάθε χρόνο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήγουν στους ωκεανούς μας μέχρι και 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού με την Greenpeace να υπογραμμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της πλαστικής ρύπανσης, είναι να μειωθεί η καθημερινή χρήση πλαστικών.

Facebook Comments

POST A COMMENT.