Επιστολή διαμαρτυρίας στο BBC για τη «μακεδονική μειονότητα» από τον Έλληνα πρέσβη

bbcdimosieuma

Το άρθρο του BBC με τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας», φαίνεται να έχει προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις στον ελληνικό χώρο. Μια από αυτές ήταν και η επιστολή του Έλληνα πρέσβη, Δημήτρη Καραμήτσου Τζιρά, ο οποίος χαρακτήρισε το άρθρο ως ιστορικά ανακριβές και διαστρεβλωμένο σε βάρος της Ελλάδας.

Στην επιστολή αναφέρει συγκεκριμένα  ότι στην Ελλάδα υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες – η μουσουλμανική. Ωστόσο, προσθέτει πως  «στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί».

Αναφορικά με την διατύπωση του άρθρου που αναφέρει ότι επικυρώνοντας την συμφωνία με τα Σκόπια, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, ο πρέσβης διευκρινίζει στην επιστολή ότι η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη «Μακεδονική γλώσσα» αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σχετικά με την διατύπωση της αναγνώρισης «μακεδονικής εθνότητας», ο έλληνας πρέσβης τονίζει πως «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται σε εθνότητα αλλά σε ιθαγένεια δηλαδή στο νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Αυτό, υπογραμμίζει, έχει αναγνωριστεί από τα Σκόπια και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο και η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι η ιθαγένεια «δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Τέλος, ο Έλληνας πρέσβης αναφέρει στην επιστολή του ότι οι διάφοροι ισχυρισμοί στο δημοσίευμα του BBC φαίνεται να εκφράζουν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.

Ο Έλληνας πρέσβης ζητά από το BBC να δημοσιεύσει την συγκεκριμένη επιστολή προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων και να λάβει υπόψη του τα γεγονότα αυτά σε μελλοντικά σχετικά δημοσιεύματα.

Facebook Comments

POST A COMMENT.