Εκδήλωση για τη Μυοσκελετική υγεία στην Ευρώπη

mioskeletik%ce%bfsysthma

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οποία φιλοξένησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, αναφορικά με τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος που αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας/περιορισμένης ικανότητας (disability) στην Ευρώπη. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες κορυφαίοι επιστήμονες που υποστήριξαν ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ικανότητα των ασθενών από ότι αθροιστικά ο καρκίνος στον πνεύμονα, το έντερο και τον μαστό, αλλά παρ’ όλα αυτά  δεν τις αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κύρκος αναφέρει πως οι παθήσεις που οδηγούν αναπόφευκτα σε θάνατο κερδίζουν τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον των πολιτικών σε σχέση με αυτές που ταλαιπωρούν και μειώνουν την ποιότητα ζωής, ενώ τόνισε πως είναι σημαντικό να αλλάξει η προσέγγισή μας σε σχέση με την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος.

Η παρουσίαση είχε ως σκοπό την ενημέρωση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χειροπρακτών, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, υπό την ηγεσία του προέδρου Βασίλειου Γκολφινόπουλου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εν λόγω εξειδικευμένη ομάδα  παρουσίασε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις αποτελούν τη συχνότερη αιτία αναπηρίας/περιορισμένης ικανότητας (disability) μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας Prof. Jan Hartvingsen, ερευνητής και συγγραφέας μιας σειράς μελετών πέρυσι στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε μια αποδοτικότερη προσέγγιση αντιμετώπισης των ΜΣΚ παθήσεων, μέσω της υιοθέτησης κατευθυντήριων γραμμών βασισμένων σε επιστημονικά στοιχεία που αποσκοπούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν δραστήριοι και ενεργοί στην εργασία τους μέσω φροντίδας, όπως αυτή που προσφέρουν οι Χειροπράκτες, και η απομάκρυνση από την τωρινή, σπάταλη και αναποτελεσματική προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από την κατάχρηση απεικονιστικών εξετάσεων, την υπέρ-συνταγογράφηση, και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με επιτυχή παραδείγματα από ολόκληρη την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καθοδηγηθούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υγείας προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το συγκεκριμένο πρόβλημα και τις ενδεδειγμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Στα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, συμπεριέλαβαν και επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υψηλή αξία της τακτικής χειροπρακτικής φροντίδας ως μέσο πρόληψης, καθώς και το υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακής κατάρτισης των Χειροπρακτών που λειτουργούν ήδη ως πάροχοι υπηρεσιών υγείας πρώτης επαφής για άτομα που υποφέρουν με παθήσεις του ΜΣΚ συστήματος σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

«Έχουμε ένα όραμα για υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες της Ευρώπης που πιστεύω ότι όλοι οι πολιτικοί μπορούν να υιοθετήσουν ανεξάρτητα από ιδεολογία, εθνικότητα ή πολιτικές πεποιθήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειροπρακτών, Βασίλειος Γκολφινόπουλος.

Facebook Comments

POST A COMMENT.