Συνεργασία του ΕΚΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα

ekpa2

Ειδική εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Χειρουργικής κο Εμμανουήλ Πικουλή σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση της «Έκθεσης για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών  στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. Ευρώπης)». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι:

– Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας

– Δημήτριος Βίτσας, Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

– Ιωάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας

– Marianna Trias, Επικεφαλής Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα

– Santino Severoni, Συντονιστής του προγράμματος για τη μετανάστευση και την υγεία, Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη

– Ανδρέας Γκουγκουλής, Διευθυντής Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Παρόντες ήταν και άλλοι εθνικοί και διεθνείς φορείς που δραστηριοποιούνται στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η UNICEF, εκπρόσωποι ξένων κρατών, εκπρόσωποι Υπουργείων όπως το Υπουργείο Παιδείας και Γενικών Γραμματειών όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων όπως το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών όπως οι Γιατροί του Κόσμου,  οι Γιατροί χωρίς Σύνορα  και πολλοί άλλοι.

ekpa1

Ο καθηγητής κος Πικουλής, ανέφερε πως αυτή η σύμπραξη των εκπροσώπων της πολιτείας, των αντιπροσωπειών ξένων κρατών,  των διεθνών φορέων  και της κοινωνίας των πολίτων με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αποδεικνύει στην πράξη την ανάγκη διεπιστημονικής και επαγγελματικής προσέγγισης και διαχείρισης των  θεμάτων δημόσιας υγείας.

Το Πανεπιστήμιο  οφείλει να συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μέσα από δράσεις που αξιοποιούν το επιστημονικό προσωπικό και τις υποδομές του αλλά και μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα που προσανατολίζονται στις κοινωνικές ανάγκες της εποχής. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο έχει δείξει στην πράξη πως ενεργοποιείται σε όλες τις επείγουσες κρίσεις και καταστροφές των τελευταίων ετών.

Σκοπός της έκθεσης είναι η χαρτογράφηση του υγειονομικού προφίλ των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη αναδεικνύοντας την ευάλωτη θέση τους και έτσι συνδράμει σε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση για μια απολεσματικότερη πολιτική υγείας και ένταξης.

Facebook Comments

POST A COMMENT.