Έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στην Chalkos Gallery

konstantinos_kerestetzis_chalko

Η Chalkos Gallery παρουσιάζει από την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου τα πορτρέτα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Ασκητική του Βλέμματος» από τον Κωνσταντίνο Κερεστετζή τους τελευταίους δύο μήνες.

Μία έκθεση που γεννήθηκε μέσα απο την προηγούμενη,ένα εικαστικό παιχνίδι που δημιουργήθηκε από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου.

Κωνσταντίνος Κερεστετζής μιλά για τη μετάβαση απο την «Η Ασκητική του Βλέμματος» στην«ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΜΑΤΟΣ»

“Δύο μήνες εντατικής εργασίας στην Chalkos Gallery, έχοντας σαν κύριο άξονα το πορτραίτο με λάδι, βρέθηκα αντιμέτωπος με πάρα πολλά και σημαντικά ζητήματα. Τα πορτραίτα που προέκυψαν είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματά. Τι βλέπω σε ένα πρόσωπο και τι κάνω κατά την ζωγραφική διαδικασία για να μπορέσω να μεταφέρω την αίσθηση μου στον καμβά, δηλαδή το βασικό και μόνιμο ερώτημα ,με το οποίο έρχεται κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να ζωγραφίσει την φύση. Δοκίμασα και πειραματίστηκα με πάρα πολλούς τρόπους και έφτασα να καταλάβω πολλά ουσιαστικά πράγματα. Κατ αρχήν, κατάλαβα ότι αν θέλω να πάω μπροστά θα πρέπει να γυρίσω πίσω. Το χρώμα είναι τόσο δύσκολη και συνθέτη υπόθεση ,που αν δεν υποστηρίζεται από ένα δυνατό και ικανό σχέδιο γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Έτσι πλέον οι απαιτήσεις μου για σχέδιο ανανεώθηκαν και επιστρέφω πάλι στην άσκηση και στη μελέτη του σχεδίου. Παρόλη την πολύχρονη και επίπονη μελέτη που έκανα κοντά στους μεγάλους Ισπανούς δασκάλους, με την οποία βασανίστηκα για πολλά χρόνια, πάνω από 25 συναπτά έτη, έφτασα να θεωρώ ότι είναι αδύνατο να εννοήσω την εσωτερική ζωγραφική λογική των έργων τους. Είδα και έζησα όμως, μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερα φορτισμένη από άσκηση περίοδο τους καρπούς και τα αποτελέσματα της σπουδής να εμφανίζονται με την χάρη Άνωθεν, γιατί χωρίς αυτήν τίποτα τελικά δεν πραγματώνεται… και έτσι μπόρεσε να βγει αυτή η ποιότητα που έχει τις αναφορές της στην σπουδή που ξεκίνησε στο Μουσείο του Πράδο πριν πολλά χρόνια. Κατάλαβα από ένα μεγαλύτερο πλέον βάθος, ότι η ζωγραφική είναι κατ’ ουσία μια ασκητική του ανθρώπου για να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και τον κόσμο. Ο τίτλος της έκθεσης “Η ασκητική του βλέμματος” είναι άλλωστε τόσο πετυχημένος, που δεν θα μπορούσε να ήταν κανένας άλλος, τον οποίο τον οφείλω στον επιμελητή της έκθεσης Γιώργο Μυλωνά . Κατάλαβα ότι με τις απλές προσπάθειες δεν είναι δυνατό να ξεπεράσεις τα όρια σου και να ανοιχτείς σε νέες ποιότητες, σε λεπτότερες και ανώτερες καταστάσεις. Αυτό επιτυγχάνετε μόνο με την υπερπροσπάθεια και η εργασία μου μέσα στην γκαλερί Χαλκός ήταν μια τέτοια. Κατάλαβα ότι η ζωγραφική έρευνα μέσα μου παραμένει τόσο ζωντανή, ώστε να ξεχάσω το εμπορικό και οικονομικό σκέλος και να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτήν. Κατάλαβα, ότι αν δεν είχα την κατανόηση και την υποστήριξη της Chalkos Gallery δηλαδή του κυρίου Κώστα Παρχαρίδη, αυτό που έγινε θα ήταν αδύνατο να συμβεί μέσα σε αρνητικές ή συμβατικές συνθήκες μιας γκαλερί . Κατάλαβα ότι ο μαθητής που δούλεψε μαζί μου όλο αυτό το διάστημα εντατικά, τον είχα ιδιαίτερη ανάγκη και ήταν πολύ βοηθητικός, γιατί εξηγώντας του πράγματα τα συνειδητοποιούσα εγώ ο ίδιος καλύτερα. Κατάλαβα ότι ο καλλιτέχνης, αν δεν έχει την κατανόηση και την βοήθεια από την σύντροφό του, ο δρόμος γίνεται ακόμα πιο δύσκολος,γιατί η πραγματική φύση της ζωγραφικής είναι η ασκητική του βλέμματος…”

Εγκαίνια της έκθεσης :Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 19:30.

Διάρκεια έκθεσης:
22 Φεβρουαρίου με 2 Μαρτίου

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:
Τρίτη-Παρασκευη 12:00 – 15:00
Σάββατο 11:00 – 15:00
Κυριακή με Δευτέρα κλειστά

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.