Από 1η Μαρτίου η λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Τι είναι και ποιους θα ωφελήσει το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, το οποίο -προς το παρόν- αποτελείται από τέσσερις μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, που συντονίζονται από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ

Ρούλα Σκουρογιάννη 

Ξεκινά από την 1η Μαρτίου η διαγνωστική λειτουργία για την αντιμετώπιση του καρκίνου από το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, σε χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου λειτουργίας του Δικτύου που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ.

«Σε λίγες μέρες είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα πρώτα δείγματα για ανάλυση», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, Κώστας Σταματόπουλος, στην έναρξη της εκδήλωσης. Όπως ανέφερε, το α’ εξάμηνο είχε ως αντικείμενο την προτυποποίηση των διαδικασιών, καθώς και τη ασφάλεια και συμμόρφωση με το πρόσφατα θεσμοθετημένο GDPR, και σαν δεύτερο στόχο την ενίσχυση δεσμών με τους επιστήμονες από άλλες χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας, όπως η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Έρευνας και Τεχνολογίας για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, ενώ, σε λίγες ημέρες, θα υπογραφεί και η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος.
Ζητήματα που εξετάζονται στην παρούσα φάση είναι ποιοι δείκτες θα αποζημιώνονται και πώς θα γίνεται η σύνδεση με τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ και την επιτροπή ΗΤΑ, αλλά και η διασύνδεση με τα μητρώα ασθενών, ενώ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω νοσοκομείων έχει υπάρξει ήδη συμφωνία με τις εταιρείες πληροφορικής για τη δημιουργία μιας τρίτης ηλεκτρονικής εφαρμογής στα νοσοκομεία, η οποία θα συνδέεται με την ΗΔΙΚΑ.
Για τη λειτουργία του δικτύου μέχρι το 2020 έχουν εξασφαλιστεί 5,4 εκατ. ευρώ.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας αποτελεί για την ογκολογία ένα δίκτυο ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών, που στοχεύει στο συντονισμό και την αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες (δύο στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στο Ηράκλειο Κρήτης), ενώ σκοπός είναι να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λάρισα και τα Ιωάννινα. Με την έναρξη της διαγνωστικής λειτουργίας, θα δοθεί σε όλους τους νοσούντες πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλυσης DNA.

Η Ιατρική Ακριβείας υπόσχεται έναν κόσμο όπου:

  • η διάγνωση μίας ασθένειας είναι τόσο απλή όσο η λήψη αίματος
  • η επιλογή φαρμάκων γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια
  • η θεραπεία είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στη γενετική σύσταση του κάθε ασθενή χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες

«Σκοπός είναι η μετάφραση της μοριακής γενετικής του καρκίνου σε στοχευμένες και εξατομικευμένες κλινικές πρακτικές. Αποτελεσματικές κλινικές παρεμβάσεις είτε σε διαγνωστικό είτε σε θεραπευτικό επίπεδο, που θα είναι προσβάσιμες ισότιμα από όλους τους πολίτες μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, η στενή συνεργασία που έχει εδραιωθεί με το υπουργείο Υγείας είναι καίριας σημασίας», ανέφερε ο κ.Φωτάκης.

pasteur

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι με αυτή την εμβληματική πρωτοβουλία, η Ελλάδα γίνεται συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στον επιστημονικό χώρο, ενώ επεσήμανε ότι ο καρκίνος είναι η αιτία για το 20% των θανάτων στις γυναίκες και το 30% των θανάτων στους άνδρες, στη χώρα μας.

«Έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε σε περιβάλλον λιτότητας την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης. Το σύστημα κατάφερε να παραμείνει όρθιο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους. Δώσαμε μια μάχη και την κερδίσαμε. Σήμερα, το στοίχημα είναι μια σοβαρή στρατηγική για το μέλλον», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Σημαντικές πληροφορίες για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας αναφέρονται στο επίσημο βίντεο για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.