Άδεια ανατροφής τέκνου και κανονική άδεια στο Δημόσιο: Αποκλείει η μία την άλλη;

dimosio

Οι γονικές άδειες αποτελούν έναν θεσμό που αναπτύχθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση της ανατροφής του παιδιού από την εργαζόμενη μητέρα χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η επαγγελματικής της εξέλιξη.

Όμως η άδεια ανατροφής τέκνου και η κανονική άδεια στον δημόσιο τομέα, μπορεί να αποκλείσει η μία την άλλη;

Καταρχήν, ο σκοπός χορήγησης του δικαιώματος ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών, συνίσταται στο να παράσχει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να αναπαυθεί και να έχει χρόνο για χαλάρωση και ψυχαγωγία.

Ο σκοπός αυτός, διαφέρει από εκείνον που εξυπηρετεί το δικαίωμα χορήγησης άδειας ανατροφής τέκνου, το οποίο παρέχεται στον υπάλληλο, προκειμένου να ασχοληθεί με την ανατροφή του τέκνου, στο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας αλλά και της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τη θέση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τυχόν λήψη της άδειας ανατροφής τέκνου σε τέτοιο χρονικό σημείο, ώστε μετά το τέλος αυτής να μην υπάρχει χρονικό περιθώριο λήψης ολόκληρης ή τυχόν τμήματος της κανονικής άδειας του υπαλλήλου, επιφέρει απώλεια του σχετικού δικαιώματος, κατά το μέρος που δεν ασκήθηκε, και η υπηρεσία δεν υποχρεούται να χορηγήσει την κανονική άδεια κατά το επόμενο έτος.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η υπηρεσία, για έκτακτους υπηρεσιακούς λόγους, δεν χορηγήσει έγκαιρα την κανονική άδεια, μολονότι αυτή ζητήθηκε σε κατάλληλο χρονικό σημείο, με συνέπεια ο υπάλληλος να μην έχει το χρονικό περιθώριο μετά τη λήξη της άδειας ανατροφής τέκνου να λάβει και να εξαντλήσει (μέσα στο ίδιο έτος) την κανονική άδεια, τότε η υπηρεσία υποχρεούται, κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 49 παρ. 4 ΥΚ, να χορηγήσει την άδεια εντός του αμέσως επόμενου έτους.

Facebook Comments

POST A COMMENT.