Κώστας Ζαχαριάδης: Η ομογένεια είναι ο σημαντικότερος πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό

kostas-zaxariadis

Πώς μπορεί να ανακοπεί η εκροή μεγάλων μυαλών – Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, ποια είναι η θέση της Ομογένειας και αν τελικά ανοίγει ο δρόμος της επιστολικής ψήφου για τους ομογενείς. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη γενική γραμματέα της ΕΑΕΤΕ, Έλλη Σπυροπούλου, για την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα που αφορούν την ομογένεια.

  • Κύριε Ζαχαριάδη, παρατηρείται εδώ και χρόνια ότι όλα τα «μεγάλα μυαλά» φεύγουν στο εξωτερικό. Μελετούνται κίνητρα για την επιστροφή τους; Έχετε επαφές με συλλόγους νέων επιστημόνων από το εξωτερικό;

Η βαθιά οικονομική κρίση προκάλεσε μια τεράστια φυγή νέων, και όχι μόνο, συμπολιτών μας προς το εξωτερικό. Τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς η οικονομία επανέρχεται σταθερά σε μια ομαλότητα, με τους αναπτυξιακούς δείκτες να ενδυναμώνονται και τις προοπτικές να είναι θετικές.

Τα κίνητρα επιστροφής είναι πολύ συγκεκριμένα, και αφορούν στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού, σταθερού και δυναμικού οικονομικού περιβάλλοντος, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στη μείωση και τον εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών για τους νέους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για την έρευνα, και βέβαια στην ύπαρξη ενός σταθερού, φιλοεπενδυτικού και προοδευτικού πολιτικού περιβάλλοντος. Όλες οι παραπάνω συνθήκες διαμορφώνονται σταδιακά από την κυβέρνηση, όπως βλέπουμε και από τους θετικούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες, αλλά και από τα θετικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί αυτούς τους μήνες και αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2019.

Μια σημαντική παρατήρηση, που αξίζει να τονίσουμε εδώ: Όσο σημαντική είναι η επιστροφή των συμπολιτών μας που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ενίσχυση των νέων και όλων όσων δεν έφυγαν, όλων όσων βρίσκονται στην πατρίδα μας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μπουν στην εργασιακή αγορά ή να ορθοποδήσουν. Και για τους «μέσα» και για τους «έξω» δηλαδή διαμορφώνουμε με συγκεκριμένα βήματα το κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο που μπορεί να μας οδηγήσει μπροστά, που μπορεί να γεννά διαρκώς συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

  • Μια σειρά από εθνικά και οικονομικά ζήτημα τα είναι ακόμα ανοιχτά για την Ελλάδα παρά την έξοδο μας από το μνημόνιο. Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε τους Έλληνες της διασποράς στην κατεύθυνση της επίλυσης των εθνικών μας θεμάτων;

Όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός της Ελλάδας, είμαι βέβαιος ότι θέλουν το καλό της πατρίδας μας. Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς μπορούν να συμβάλλουν στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για να καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό.

Αυτά τα χρόνια της κρίσης, βρεθήκαμε στο περιθώριο των πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, και αυτό έβλαψε συνολικά τα συμφέροντα της χώρας. Από το 2015 μέχρι σήμερα ωστόσο, ανακτάμε τη χαμένη αξιοπιστία μας εντός και εκτός ΕΕ, συμβάλλουμε σε όλα τα επίπεδα και στη διαμόρφωση των πολιτικών στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, παίζουμε σημαίνοντα γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, χτίζουμε ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες, αναπτύσσοντας πολυμερή εξωτερική πολιτική.

Ο ελληνισμός της διασποράς και κατά τη διάρκεια της κρίσης, και τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια και «χτίζουμε» τη χώρα πάνω σε νέες βάσεις, έπαιζε και συνεχίζει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο. Θέλουμε τους συμπατριώτες μας αρωγούς στην προσπάθειά μας, γιατί εκείνο που έχει πάνω από όλα σημασία είναι η κοινωνία μας να ευημερεί και οι Έλληνες του εξωτερικού και υπερήφανοι να νιώθουν για την πατρίδα τους, και να συμβάλλουν θετικά με όποιο τρόπο μπορούν.

  • Ποια η πολιτική σας για την επιστολική ψήφο; Είναι εφικτό και δίκαιο οι Έλληνες ομογενείς να μπορούν να ψηφίσουν από όπου και αν βρίσκονται. Θα μπορούσε να γίνει η αρχή στις δημοτικές εκλογές;

Είναι ένα θέμα τεχνικά πολύπλοκο, ωστόσο μετά από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων και τακτικισμών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το θέμα του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές παίρνει το δρόμο της επίλυσης, μετά την ενεργοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών της σχετικής ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο και η αντιπολίτευση οφείλει να συμβάλλει εποικοδομητικά, χωρίς ανεδαφικές αιτιάσεις και κωλυσιεργίες. Λίγη υπομονή ακόμα για να είμαστε 100% έτοιμοι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε θετικά νέα, έχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη σχετική νομοθετική πρόταση. Είμαστε σε καλό δρόμο.

  • Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Ομογένεια στις επενδύσεις που είναι και ζητούμενο της κυβέρνησης σας;

Η Ομογένεια είναι ο σημαντικότερος πρεσβευτής της χώρας, ο ισχυρότερος συνδετικός κρίκος της Ελλάδας με το εξωτερικό. Βρισκόμαστε σε μια θετική περίοδο για τη χώρα, η οποία βρίσκει ξανά το κύρος της μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης και αφήνει πίσω της μια επώδυνη περίοδο που κόστισε στη χώρα και στην κοινωνία σε πολλά επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και αφήνοντας πίσω το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο που μας χρεοκόπησε, θέλουμε η ομογένεια να είναι αρωγός στην επιτυχία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που σχεδιάζουμε, θέλουμε να ενισχυθεί η προοπτική των επενδύσεων στην Ελλάδα, να διαμορφωθούν συνθήκες δυναμικής συνεργασίας και ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μαζί στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον, να προχωρήσουμε και να κοιτάξουμε μαζί μπροστά.

Facebook Comments

POST A COMMENT.