Οι πλανόδιοι των ονείρων στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ TΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Οι πλανόδιοι των ονείρων είναι μια interactive συναυλία με δημιουργίες του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον Κύκλο «Δημιουργία Ρεπερτορίου» και παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Συνεχίζοντας να επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικής αναζήτησης, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ παρουσιάζει για μία ακόμη χρονιά ένα νέο συμφωνικό έργο σε σπονδυλωτή μορφή από ανεξάρτητα μέρη. Πρώτη εκτέλεση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Ελληνικό Σχέδιο συνεχίζοντας να επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα δημιουργικής αναζήτησης, παρουσιάζει για µία ακόμη χρονιά Συμφωνικές Μινιατούρες του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι 14 νέες Συμφωνικές Μινιατούρες παρουσιάζονται ως σύνολο µε τίτλο «Οι Πλανόδιοι των Ονείρων» στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Η ιδέα ενός μουσικού έργου μικρής διάρκειας και φόρμας για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο εμπεριέχει το οξύμωρο. Ο όρος «συμφωνική μουσική» παραπέμπει συνήθως σε μουσική μεγαλύτερης φόρμας για ορχήστρα και συνεπώς μεγάλης διάρκειας. Η πρόταση στον συνθέτη για τις Συμφωνικές Μινιατούρες, δηλαδή μουσικής µε μικρότερη διάρκεια και φόρμα για μεγάλο ορχηστρικό σύνολο, ήταν μια πρόκληση / πρόσκληση για δημιουργία έξω από τις κλασικές φόρμες.

«Οι Συμφωνικές Μινιατούρες προκύπτουν από στιγμές απειθαρχίας, αναρχίας και αντίστασης του μυαλού στη διαδικασία σύνθεσης ενός άσχετου, μεγαλύτερου και χρονοβόρου έργου» επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. «Ως σπαράγματα από ακυρωμένες επιθυμίες που ξετρυπώνουν λαθραία μέσα σε άσχετες συνθέσεις και σε πιάνουν στον ύπνο». Τη συνδετική γραµµή µεταξύ των μουσικών μερών µε λέξεις αναζητεί ο συνθέτης και προτρέπει το κοινό να μοιραστεί µαζί του την ακρόαση και να προτείνει τη δική του ιστορία.

«Δεν άργησα να καταλάβω ότι αν και έγραψα ή ξαναέγραψα δεκατέσσερις ανεξάρτητες μικρές συνθέσεις, είχα στο βάθος της συνθετικής µου συνείδησης μιαν αδιόρατη μουσική πλοκή, μια μουσική αφήγηση, κάτι που παρήγαγε διαρκώς το επόμενο μουσικό θέμα πριν καν τελειώσει το τρέχον. Έτσι προχώρησε η μουσική µου αφήγηση, ερήμην μιας «αληθινής» αφήγησης, δηλαδή μιας ιστορίας, ενός σεναρίου, ενός libreto που να λέγεται µε λέξεις. Ενώ έχω σαφή την αίσθηση ενότητας δεν μπόρεσα, όσο και αν προσπάθησα, να μεταφράσω σε λέξεις την ξεκάθαρη μουσική κλωστή που τις δένει. Αποφάσισα λοιπόν, ως reality συνθέτης, να ζητήσω τη βοήθεια του κοινού. Έτσι κατάλαβα ότι τα πάσης φύσεως reality γεννήθηκαν από την αδυναμία του παραγωγού να παράγει (!) ιδέες και σενάρια..
Βρήκα λοιπόν τη λύση: Μια συναυλία interactive. Οι θεατές µε βάση τον τίτλο του έργου αλλά και τους τίτλους των μουσικών μερών μπορούν να γράψουν µιαν ιστορία και να µας στείλουν. Η πιο τρελή και πιο πρόσφορη θα προσαρτηθεί σαν λιμπρέτο στην έκδοση του έργου! Κριτική επιτροπή θα είναι ο συνθέτης του έργου, δηλαδή εγώ. Ζητούμε την ιστορία ή απλά το setup που τα δένει. Δεν µας νοιάζει πόσο λεπτομερής θα είναι η ιδέα. Αρκεί να είναι ικανή να δέσει λογικά τα μέρη σε µία περαιτέρω επεξεργασία. Κάτι δηλαδή που ούτως ή άλλως ένας ακροατής μουσικής κάνει κρυφά και ανεπίσημα να το κάνει και επισήμως! Την επόμενη φορά παρακαλώ να έρθετε διαβασμένοι, γιατί θα γράψετε και νότες!»
Ο συνθέτης και διά βίου πρόεδρος της μονομελούς κριτικής του επιτροπής
Δηµήτρης Παπαδηµητρίου

Καλλιτεχνική Επιµέλεια Κύκλου: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Περιμένουμε την ιστορία σας: Οι θεατές µε βάση τον τίτλο του έργου αλλά και τους τίτλους των μουσικών µερών μπορούν να γράψουν µια ιστορία και να τη στείλουν στη διεύθυνση: [email protected]

Συμφωνικές Μινιατούρες «ΟΙ ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ TΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ»
Tα Στίλβοντα Ποδήλατα
Οι σχοινοβάτες
Η χαρτορίχτρα
Ο σαξοφωνίστας στην πλατεία της εκκλησίας
Λευκές Νύχτες
O Ρώσος Μάγος
Η Αεροναυτική Επίδειξη των Εντόµων
Οι Δεινόσαυροι
Το υπερωκεάνειο
Πελαργοί κουτσαβάκηδες
Μια Καρέτα συναντά έναν Μονόκερω και ένα Ντόντο
Κοσµοναύτες
Ένας Κόκκος Άµµου στην Κλεψύδρα
Incompleteness

Πληροφορίες
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
15 & 16 Φεβρουαρίου 2019 | Κεντρική Σκηνή | 20:30

Εισιτήρια
Κανονικό: 7, 15, 20, 22 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12, 16, 18 €
Παρέα 10+ άτομα: 11, 14, 16 €
Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
ΑμεΑ, Ανεργίας: 5 € | Συνοδός ΑμεA: 7, 10 €

Ομαδικές κρατήσεις στο:[email protected]

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00
Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
Στα καταστήματα Public
Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)

www.sgt.gr/gre/SPG2235

 

 

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.