Στη Σελήνη… πάει η Ελλάδα

%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός συμμετέχει στο πρόγραμμα της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης. Ποιοι είναι οι 14 οργανισμοί που υπέβαλαν προτάσεις.

Το NASA Invitation to Exploration Campaign έχει ως σκοπό την αποστολή και εξερεύνηση της Σελήνης. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων για τη συμμετοχή του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού έληξε με την κατάθεση προτάσεων από 14 ελληνικούς οργανισμούς.

Κατά τη διαδικασία υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση ελληνικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εταιρειών και ανεξάρτητων ερευνητών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι υπέβαλαν προτάσεις που θα αποτελέσουν τον κορμό της ελληνικής συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 14 προτάσεις που αφορούν σε θεματικές ενότητες κατασκευής μικροδορυφόρων «cubesats» για τη Σελήνη, κατασκευής αλγορίθμων αποστολής λήψης φωτογραφιών, δημιουργίας συνθηκών καλλιέργειας φαγητού στο διάστημα, εφαρμογών εξορύξεων «mining» στο έδαφος της Σελήνης, σχεδίαση και χρήση φασματοσκοπικών οργάνων και δοσιμέτρων για την ασφάλεια αστροναυτών και εποικιστών της Σελήνης, αλλά και γενικότερα μηχανισμοί λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες «deep space», δημιουργία προδιαγραφών για συστήματα ανθρώπινης κατοίκησης «human habitation systems», συστήματα αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος Σελήνης κ.α. οι οποίες κρίθηκαν όλες άκρως ενδιαφέρουσες και υποβλήθηκαν από τον ΕΛΔΟ στη NASA, στα πλαίσια της συνεργασίας τους στον τομέα αυτό.

Οι 14 προτάσεις αφορούν:

Ακαδημαϊκά Ιδρύματα

 1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
 2. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 3. Δημοκρίτειο Πολυτεχνείο
 4. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 5. Μετσόβιο Πολυτεχνείο
 6. Πολυτεχνείο Κρήτης
 7. Πανεπιστήμιο Πατρών

Ερευνητικά Κέντρα

 1. Εθνικό Αστεροσκοπείο
 2. Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος

Ιδιωτικές Εταιρείες

 1. Εταιρείες
 2. ADVEOS
 3. Δίοπσης
 4. Mechatronics

Facebook Comments

POST A COMMENT.