ΕΛΙΑΜΕΠ: «Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ελιαμεπ

Η προστασία των ευρωπαϊκών κεκτημένων, αλλά και οι πολλαπλές προκλήσεις με τις οποίες σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ και αφορούν από την άνοδο των λαϊκιστικών δυνάμεων και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ έως τις λεπτές ισορροπίες στα Δυτικά Βαλκάνια και τις επιπτώσεις του BREXIT βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ και είχε ως θέμα: «Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λίγους μόλις μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, και επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, αντάλλαξε σκέψεις και απόψεις με τον Πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Λουκά Τσούκαλη και τον Διευθυντή της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», κ. Αλέξη Παπαχελά, ενώ μοιράστηκε με συνομιλητές και κοινό, προτάσεις πολιτικής που θα μπορούσαν να «θωρακίσουν» την ΕΕ απέναντι στους πολέμιούς της, αλλά και στις σύγχρονες κοινωνικές, δημογραφικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Έχουμε υποχρέωση να απευθυνθούμε στον Ευρωπαίο πολίτη με καθαρό λόγο. Να υπερασπιστούμε τα όσα πολλά και σημαντικά πέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να θέσουμε και τους πολίτες και τους εαυτούς μας ενώπιον των μεγάλων διακυβευμάτων των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Χωρίς κινδυνολογία, αλλά με ορθολογισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς αναμένεται να καθορίσουν όχι μόνο τις ισορροπίες στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και μεταξύ των κρατών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, όσοι πιστεύουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα θα πρέπει να το υπερασπιστούν χωρίς φόβο, αφού όπως είπε: «Η ισχυρή απάντησή μας στους αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι οι χειροπιαστές πολιτικές που κάνουν τη διαφορά στην καθημερινότητα του πολίτη. Μια τέτοια πολιτική είναι το rescEU με το οποίο αναβαθμίζουμε το υπάρχον ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας».

Στις αυξανόμενες ανισότητες και στην άνοδο των εθνικολαϊκιστικών και δημαγωγικών «φωνών» εντός της ΕΕ εστίασε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, κ. Λουκάς Τσούκαλης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι: «Σε μια εποχή που οι παλιές σταθερές κλονίζονται και μεγάλα κομμάτια των σύγχρονων κοινωνιών δυσανασχετούν με την παλιά τάξη πραγμάτων, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη θα αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Οι περισσότεροι θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη, αλλά δύσκολα συμφωνούν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει. Και απέναντι βρίσκονται λογιών-λογιών δημαγωγοί που προσπαθούν να μας σύρουν πίσω στην εποχή των εθνικισμών, γιατί προφανώς δεν έμαθαν τίποτα από την Ιστορία».

Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε: «Σίγουρα δεν υπάρχει προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά τέτοια προοπτική δεν υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια». Και συνέχισε λέγοντας: «Η ΕΕ έχει άπειρους λόγους να συζητήσει με την Τουρκία γεωπολιτικά, οικονομικά, αλλά και για το μεταναστευτικό». Ωστόσο, τόνισε, «η φαντασίωση τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Κύπρο ότι η ΕΕ μπορεί να λύσει μονόπλευρα τα διμερή μας θέματα ή το Κυπριακό είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη φαντασίωση. Το ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ είναι όντως ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί, αλλά μέχρι εκεί».

Η δημόσια συζήτηση σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, πρέπει να σημειωθεί, αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει μέσα στους επόμενους μήνες το ΕΛΙΑΜΕΠ, με στόχο την ενημέρωση αλλά και την ανάδειξη των προβληματισμών των πολιτών γύρω από καίριας σημασίας εθνικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια ζητήματα πολιτικής.

 

Facebook Comments

POST A COMMENT.