Συνάντηση τραπεζιτών με τον SSM για κόκκινα δάνεια

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία, έχουν σήμερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο SSM αναμένει την τελική πρόταση της Ελλάδας για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s), με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να επισπεύσουν τη μείωση των κόκκινων δανείων και μεγάλος όγκος αυτής να επιτευχθεί εμπροσθοβαρώς κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Επί τάπητος θα τεθούν τα δύο σχέδια για την απομείωση των NPL’s, δηλαδή το πλάνο του ΤΧΣ με τιτλοποίηση δανείων με κρατική εγγύηση και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας ειδικού σκοπού, όπου θα μεταφερθούν δάνεια 40 δισ. ευρώ που έχουν καταγγελθεί.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια, που οργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την PwC στη Φρανκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε: «Οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, παρά το αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και τις πιέσεις που δημιουργεί η επιτακτική ανάγκη σημαντικής μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι καταθέσεις επιστρέφουν, η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα μειώθηκε σημαντικά και τείνει να μηδενιστεί, η πρόσβαση στις αγορές βελτιώνεται αν και δεν είναι πλήρως απρόσκοπτη. Η υπομόχλευση επιβραδύνεται, τα δεσμευτικά σχέδια αναδιάρθρωσης ολοκληρώθηκαν κανονικά, οι τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα stress tests τον Ιούνιο 2018 και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας τους διατηρούνται πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει ωστόσο, το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ακόμη και αν επιτευχθούν πλήρως οι τεθέντες επιχειρησιακοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2021, το συνολικό απόθεμα θα συνεχίσει να υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Facebook Comments

POST A COMMENT.